Acht bevrijdings-playlisten voor zorginstellingen - MuziekGeluk
Terug naar overzicht

Acht bevrijdings-playlisten voor zorginstellingen

Met deze acht MuziekGeluk bevrijdings afspeellijsten vier je 75 jaar bevrijding met de jongeren van toen, die nu inderdaad, de ouderen van nu zijn.

Acht playlisten voor acht gezellige bevrijdingsfeestjes. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren aan het entertainment in zorginstellingen tijdens de corona lockdown.

Ook hoop ik met deze afspeellijsten de verzorgenden te ondersteunen, die nu nog harder moeten werken dan voor corona lockdown.

Feest vieren doe je met muziek. Dat was vroeger al, en zo gaat het nog steeds. Iedere feest groot of klein wordt gevierd met muziek van verjaardagen, trouwerijen, tot aan kroningen toe.

Dus toen na 5 jaar Duitse bezetting Nederland weer vrij was, werd dat gevierd met muziek. De bevrijders gaven Nederland niet alleen hun vrijheid terug maar brachten ook nieuwe muziek mee.

De muziek van de bevrijders werd net als de bevrijders omarmd. Er werd gefeest en gedanst op de muziek van Glenn Miller, The Andrew Sisters, The Ramblers en Benny Goodman.

De Tommies, zo werden de Engelstalige bevrijders genoemd, leerde de Nederlands meisjes nieuwe dansen als de De Lindy Hop en de Jitterbug.

Deze liedjes en dansen zitten in het collectieve 15-25 muziekgeheugen van alle ouderen van nu. Deze muziek laat die tijden weer herleven. Vrijheid, blijheid, een nieuwe toekomst.

De Canadese, Amerikaanse en Engelsen Soldaten konden vanwege gebrek aan scheepsruimte niet gelijk terugkeren naar huis. Dit langere verblijf heeft veel invloed gehad op de muziekbeleving van de jongeren van toen, de ouderen van nu.

Daarom hamer ik in mijn trainingen er op, dat bij mensen met dementie altijd Jazz, big band, Rock & Roll, The Beatles en The Stones wordt uitgeprobeerd.

Muzieksmaak kan veranderen, maar de muziek gehoord in de 15-25 periode is zo diep verankerd in het brein, dat zelfs alzheimer deze “muziekherinneringen” niet kan vernietigen.

Deze 15-25 liedjes openen verborgen luikjes in het brein, momenten worden opnieuw beleeft. Even geen alzheimer, even niet oud. Maar weer juichend door de straten rennen van bevrijd Nederland.

Dansen met Tommies, weer het Zweedse witte brood proeven, geen angst, vrij. In vrijheid kunnen zingen Trees heeft een Canadees.

Kies uit een van de acht MuziekGeluk Bevrijdings Playlists. Druk op play en vier samen met bewoners 75 jaar Vrijheid en zing Cheerio Cheerioooooo………

Geef ruimte voor herinneringen, de muziek activeert ze. Verhalen vertellen tussen de liedjes, onder het genot van een kopje koffie/thee of misschien met een advocaatje of een Ouwe Klare.

Misschien wordt er een Jitterbug of Lindy Hop gedanst, misschien met de voeten maar in gedachten wordt er heel zeker gedanst tijdens het luisteren naar de Bevrijding Playlisten.

De afspeellijsten kan je ook gebruiken om er achter te komen of Jazz, Big Band, The Andrew Sisters of de boogie-woogie aanslaat bij degene met dementie.

Zing, dans en geniet en laten we niet vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Ignar

 

Geschreven op 28 - apr - 2020