De Bonte Dinsdagavond Trein - MuziekGeluk
Terug naar overzicht

De Bonte Dinsdagavond Trein

Speciaal voor verzorgende en activiteitenbegeleiders. Twee afspeellijsten waarmee je bewoners een gezellige middag of avondje kunt geven.

Verkade koekje, lange vingers, kopje koffie/thee, misschien een advocaatje. Zet de playlist aan en je hebt een stukje Oer Hollandse jaren 50/60 gezelligheid.

In de jaren ’50 en ’60 zat men rond de radio zoals we nu voor de tv zitten. Twee ongelofelijk populaire radio uitzendingen in tijd waren “De Bonte dinsdagavond Trein” van de Avro en “Negen heit de Klok” van de KRO.

Ik heb twee afspeellijsten gemaakt met liedjes van artiesten die regelmatig optraden bij De Bonte dinsdagavond Trein en Negen heit de Klok.

Met deze twee MuziekGeluk playlisten kan je eenvoudig en gemakkelijker bewoners in een zorginstelling met of zonder dementie een heerlijke middag of avondje bezorgen.

Misschien heb je een oude radio waar bewoners net zoals vroeger om heen kunnen zitten. Verkade koekje, lange vingers misschien een advocaatje erbij? En je hebt een stukje Oer Hollands gezelligheid.

Bij AlzheimerMuziekGeluk op Spotfiy vindt je veel meer afspeellijsten waar je ouderen een groot plezier mee doet.

De Bonte Dinsdagavondtrein geldt als misschien wel de meest succesvolle radioshow uit de geschiedenis van honderd jaar radio in ons land. Oorspronkelijk een evenement dat voor ledenwerving werd ingezet, maar uiteindelijk trok deze AVRO-amusementshow met sketches, liedjes en hoorspelen miljoenen luisteraars.

Het programma was elke dinsdagavond te horen tussen 1936 en 1957, met uitzonder van de oorlogsjaren. Het was een show met publiek: AVRO-leden kwamen met de trein naar Hilversum.

In de studio van de AVRO traden allerlei artiesten op die hun bekendheid mede dankten aan deze show, onder leiding van Guus Weitzel.

Negen Heit de Klok het legendarisch amusementsprogramma dat mensen begin jaren vijftig aan het radiotoestel kluistert. Iedere uitzending zijn de liedjes en sketches opgebouwd rondom een thema. ‘Negen heit de klok’ wordt bedacht door Jan de ClerAlexander Pola en Dico van Meer . Zij zijn ook de belangrijkste medewerkers.

In tegenstelling tot andere amusementsprogramma’s uit deze tijd haken de teksten in op de actualiteit. Zo schrijft De Cler elke week een actuele tekst op de herkenningsmelodie. De liedjes worden begeleid door een showorkest. Het programma is geïnspireerd op het succes van Avro’s Bonte Dinsdagavondtrein.

De populariteit van het programma wordt duidelijk als een prijsvraag in 1950 40.000 inzendingen oplevert.

Succes en veel sterkte in deze bijzonder moeilijke tijden.
Groot respect en applaus voor iedereen in de zorg.

Ignar

 

 

Geschreven op 28 - mrt - 2020