Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

MuziekGeluk bij Parkinson

Muziek is een krachtig hulpmiddel bij parkinson

Muziek ondersteunt en verbeterd de bewegelijkheid bij parkinson. Zorghandelingen met muziek verlopen gemakkelijker wat wel zo prettig is voor mantelzorger, professionele verzorgende en natuurlijk ook voor degene met parkinson.

Onderzoeken bewijzen muziek:
– Verbetert motoriek & gedragsfuncties
– Verhoogt kwaliteit dagelijks leven
– Verminderd kans op depressie
– Verbetert stemming

Hoe maak je maximaal gebruik van de kracht van muziek? Door het samenstellen van afspeellijsten die horen bij een dagdeel of passen bij dagelijkse oefeningen of zorghandelingen. Door ritmische afspeellijsten te maken die je helpen starten met lopen of die je bevrijden uit een freeze.

Gebruik je favoriete muziek als wekker, je merkt dan dat je dag al beter begint. En daarna op vaste momenten op de dag, of gewoon als je er behoefte aan hebt. Tot je gaat slapen, voor het slapen gaan naar rustgevende muziek luisteren verbetert je nachtrust.

Om nachtelijke ruzies met je partner te voorkomen kan je gebruik maken van een muziekkussen. Dit is een kussen wat je aansluit op de mp3 speler, zodat alleen jij van de muziek kan genieten.

Ga niet alleen op zoek naar je favoriete muziek van nu. Zoek en luister ook naar de muziek uit een levensfase dat het erg goed met je ging.

Waar je fijne herinneringen aan hebt. Door personen die je leerde kennen, plaatsen die je bezocht of studies die je voltooide. Een periode waarin je leuke hobby’s deed, passievol werk uitvoerde of gezinsuitbreiding kreeg.

Voor veel mensen is de periode tussen hun 15e en 25e levensjaar de meest prettige gewest, dan ervaar je veel nieuwe dingen en ontdek je de wereld.

Daarnaast blijkt je brein in deze periode de muziek die het hoorde zo diep op te slaan dat zelfs alzheimer deze “muziekherinneringen”niet kan vernietigingen.

Door de muziek die je luisterde in deze periode terug te horen kom je als het ware in dezelfde sfeer als toen.

Ook al is het niet je favoriete muziek. Het gaat namelijk niet om de muziek maar om de herinnering, de levenslust en de energie.

Het luisteren naar de muziek die je vroeger luisterde overstijgt de smaak van muziek. Probeer het eens.

Terwijl jij luistert naar je favoriete muziek maakt het brein endorfine aan. Dit stofje laat je goed voelen, vermindert pijn en helpt brein-signalen door te geven.

Gebruik daarom je favoriete muziek als wekker. Je start de dag met een goed humeur. Dit geeft energie en voorkomt dat je voor het opstaan ligt te piekeren.

Denk er aan, negatieve gedachtes kosten energie en activeren stress hormonen die jouw weerstand verlagen.

Maak een Wakker-worden playlist, vul deze met muziek waar jij prettig wakker mee wordt. Bijvoorbeeld ruisende golven, zingende walvissen, het vierde piano concert van Bach of Radio Ga Ga van Queen. Als voorbeeld heb ik een Wakker-worden playlist gemaakt.

Opstaan, douchen, aankleden gaat dit niet gemakkelijk of heb je hierbij hulp nodig? Maak dan gebruik van de kracht van muziek. Muziek activeert het gehele brein zodat verbindingen gemakkelijker kunnen worden gevonden en gemaakt.

Of zoals ik het in mijn trainingen verwoord “muziek is de hulpmotor voor het brein”. Maak er gebruik van, maak het jezelf gemakkelijk!

Maak een Douche playlist, vul deze met muziek die jou gemakkelijker doet bewegen. Als voorbeeld heb ik een Douche-playlist gemaakt.

Use it or lose it. Bewegen een must voor iedereen. Maar met parkinson wordt bewegen nog belangrijker. Bewegen doet goed voelen, ondersteunt en verbeterd de gezondheid.

Beweeg je op of naast een stoel? Maakt niets uit, als je maar beweegt wat mogelijk is. Koop oordopjes, maak een playlist die jou in beweging brengt. Disco, marsmuziek, de sabeldans of Rock Around the Clcok geeft niet wat, zolang de muziek jou maar in beweging brengt.

Leuk om te weten: Uit onderzoek is gebleken dat mensen die bewegen met muziek voor hun gevoel korter hebben getraind dan ze in werkelijkheid hebben gedaan. De muziekgroep ervaarde ook minder pijn tijdens het bewegen.

Maak een playlist met ritmische muziek met jouw loopritme. Deze lijst helpt jou te starten met lopen en kan jou bevrijden uit een freeze.

Als inspiratie en als voorbeeld heb ik een Bewegings-playlist gemaakt.

Moeten leven met parkinson is niet makkelijk. Je wordt boos, bent opstandig, gefrustreerd. Je bent een mens toch? Maak een playlist waar je al je frustraties en boosheid in kwijt kunt. Maak een playlist die je tot rust brengt, kracht geeft en vrolijk/ happy maakt 🙂

Maak playlisten voor iedere stemming, deel van de dag of seizoen. Leuk om te doen en het helpt je meer dan je denkt. Doen en uitproberen dat is mijn credo!

Een inspiratie playlist voor rust Old Summer Jazz Hits

Slaap je slecht? Lig je ‘s-nachts wakker? Gebruik muziek als slaappil. Muziek werkt beter en heeft geen bijwerkingen.

Maak een Sluimer-playlist. Ruisende golven, zingende monniken, easy jazz. Welke muziek of geluiden doen jou in slaap vallen? Probeer het uit.

Verjaag de spoken van de nacht, voorkom piekeren en cirkels van negatieve gedachtes. Droom weg op de klanken van je eigen Sluimer-muziek.

Leuk om te weten: Bach schreef zijn fameuze Goldberg variaties voor graaf Kaiserling die aan slapeloosheid leed. De graaf had daarna geen last meer van slapeloosheid.

Een Slaap-playlist als voorbeeld.

O ja, bij een depressie helpt luisteren naar je favoriete muziek. Je brein maakt dan endorfine aan. Dit stofje laat je goed voelen, maakt je vrolijk en kan pijn met 25% tot 35% verminderen.

Spiegel neuronen hulpmotor voor het brein
De kracht van spiegelneuronen is groot, kijk wat er gebeurt als iemand begint te gapen. Mensen met dementie die niet meer weten hoe hun tanden te poetsen kunnen geholpen worden wanneer iemand een poetsende beweging voordoet.

Spiegelneuronen zetten het brein in beweging en de persoon kan zich weer “herinneren” hoe tanden te poetsen.

Zo kan het lichaam en brein van iemand met parkinson zich tijdens het spiegelen weer bewegingen herinneren. Wanneer je spiegelt op muziek maak je zowel gebruik van de kracht van muziek als van de kracht van de spiegelneuronen. Probeer het een uit en kijk of het jouw helpt.

Hoe spiegel je ?
– Ga tegenover elkaar staan of zitten.
– Zet de muziek muziek aan
– Begin rustig te bewegen.
– De ander spiegelt jouw bewegingen.

Ritme & Rijm
Wanneer spreken moeilijker gaat, maak dan van terugkomende zinnen een rijmpje. Je zult merken dat door Ritme & Rijm je gemakkelijker spreekt.

Ik hoop dat jouw playlisten je beter laten voelen, gemakkelijker laten bewegen en je kracht geven tijdens moeilijke momenten.

Enthousiast? Moeten andere dit ook weten? Ik geef presentatie en trainingen op maat voor patiënten verenigen. Voor informatie mail of bel mij 06 -28 02 39 79.

Ignar

Als je nog werkt en je hebt parkinson dan is dit boek misschien iets voor jou “Alles over je inkomen bij ziekte”. Dit boek geeft een compleet overzicht van alle zaken, regels en mogelijkheden bij ziekte.

Het boek leest prettig door de korte hoofdstukken en de duidelijke alinea’s. Het boek van ruim 370 bladzijdes kan je bestellen voor € 26,90 of als E-book voor € 14,95 op de site van Erik Beckers

Erik Beckers heeft meerdere boeken geschreven zoals Alles Over besparen, emigreren, overlijden, pensioen, scheiden je vindt ze allemaal op de site FPVI 

 

Vertel het verder

Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Spotify Afspeellijsten

Heeft u een Tip voor Rip
Ik hoor graag eventuele (muziek) tips zodat anderen hier ook van kunnen leren,
Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?