Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Hoe vakantie het zorgplan helpt

Je eerste vakantie. Herinner je die nog? Hoe oud was je en waar ging je heen. Vakantie het woord alleen al maakt je vrolijk. Alles is anders of je kampeert, rond trekt, fietst of in een hotel slaapt.

Vrijheid, voor de een is dat heerlijk liggen op het strand, voor de ander is dat musea of steden bezoeken. 

Echt op vakantie gaan begon in Nederland in de jaren ’50. Toen gingen de eerste durfals met een volgeladen auto naar het verre zuiden. Buren stonden midden in de nacht om deze avonturiers uit te zwaaien. Kwamen ze wel terug?

Weet je al waar jou eerste vakantie naar toe ging? Nee…. Zoek de foto’s of vraag het je ouders. Had je een vakantie bandje opgenomen voor in de auto? Welke muziek stond erop? Zoek de liedjes op Spotify eens op.

Ik weet zeker dat er nu bij jou vakantie herinneringen naar boven komen. Onbezorgd, genieten, zon, bergen, strand, buitenlucht, zwemmen, terrasje, en misschien wel een vakantie liefde.

Vakantie herinneringen maken je vrolijk. Doen je goed voelen. Hiermee kan je een bewoner met dementie op een andere manier leren kennen. Verhalen horen die je nog niet eerder hebt gehoord. 

Wanneer je de MuziekGeluk methode gebruikt geef je niet alleen een stukje eigen regie terug aan de bewoner met dementie. Maar krijgt je ook informatie voor wonen, daginvulling en welzijn

Bijvoorbeeld: bewoner vertelt “ik heb de flamingo gedanst” geweldig zeg je en maakt mentaal een aantekening. Flamingo muziek zoeken, misschien kent de bewoner de danspassen nog. Net als die balletdansers met alzheimer die door de juiste muziek zich de danspassen “herinnerde”

Of in Frankrijk heb ik Ukkel leren spelen “mooi denk je aan de familie vragen of die ukelele toevallig nog ergens ligt” dat kan een zeer persoonsgerichte activiteit worden. Zou de muziektherapeut Ukelele kunnen spelen denk je.

Hoe activeer je bij bewoners die herinneringen? Zodat je andere verhalen hoort en je input krijgt voor het zorg-beleef-plan. Dat doe je met muziek.

Nee niet zomaar muziek maar, maar met de zomer hits uit de tienerjaren van de bewoner kan je vakantie herinneringen activeren.

Om het jou gemakkelijk te maken heb ik zomer playlisten voor jou samengesteld.
De grootste zomer hits uit die jaren ’50 en ’60
Zonnige ’50 en ’60 Rock & Roll hits
Zomer Jazz hits uit de ’50 en ’60
Zomers klassiek

Niet alleen muziek is in staat om herinneringen te activeren. Ook geluiden activeren herinneringen. Dus ik op zoek, voor jou, naar zomer geluiden.

Wat dacht je van “zeemeeuwen aan het strand” “kwakende kikkers” “Koeien in de alpenweide met bel om” “Tsjirpende krekels in de avond” “Rollende golven op het strand’ De zomer tortel, wie kent hem niet?

Je vindt de zomer geluiden en de andere zomer playlisten bij MuzikeGeluk op Spotify. Volg de linkjes. Makkelijker kan ik het niet maken.

Zet ze op je telefoon, probeer ze uit bij het wakker worden, douchen of gewoon door de dag bij bewoners. Kijken wat er gaat gebeuren.

Ik wens je een hele fijne zomer. Let eens op welke geluiden jij in de zomer hoort. Wat is dit jaar de zomer hit? Repertoire voor de verzorgenden van de toekomst 😊

PS
Hij is er weer “De MuziekGeluk Summer 🌞 School” De training die plezier brengt in de dementie-zorg en tegelijk de werkdruk verminderd.

Juli Summer training: Hier inschrijven
– Deel 1 zondag 11 juli van 11.00 tot 15.00 uur
– Deel 2 zondag 25 juli van 11.00 tot 15.30 uur

Locatie: 10 min lopen vanaf Utrecht Centraal station
kosten: inclusief lunch € 195,00
Geaccrediteerd: met 7 punten

De Augustus Summer training: Hier inschrijven
– Deel 1 zondag 1  augustus van 11.00 tot 15.00 uur
– Deel 2 zondag 15  augustus van 11.00 tot 15.30 uur

Locatie: 10 min lopen vanaf Utrecht Centraal station
kosten: inclusief lunch € 195,00
Geaccrediteerd: met 7 punten

Wat zeggen collega’s over de training?
– Heel veel zin in tweede lesdag – Karin.
– Nog fijn na genoten van de 1e dag. (echt super wat het in je losmaakt) – Yvonne.
– ik wil je nogmaals bedanken voor jouw heldere uitleg, enthousiasme, gelijke lunch – Patricia.

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?