Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

6 manieren om een deuntje te identificeren

Hoe vindt je dat liedje wat degene met dementie neuriet of alleen maar een zinnetje van kent? Hoe kom je achter de titel van dat deuntje wat je maar niet uit je hoofd krijgt.  maar heb je geen idee wat het is. Of je hoort ergens de best song ever, maar je hebt geen benul hoe het liedje heet of wie het zingt. Gelukkig leven we in het tijdperk van apps die dit probleem voor jou oplossen.

Er zijn verschillenden tools waarmee je liedjes/muziek of tekst kunt vinden aan de hand van een stukje muziek, zelf neuriën of de tekst. Alle zijn gratis, al kennen sommige een betaalde variant met extra functies.

Shazam is momenteel de bekendste en meest gebruikte mobiele app voor het identificeren van muziek. Shazam maakt gebruik van de microfoon in je telefoon en vergelijkt het geluid met overeenstemmende ‘klanken’ uit een online database van meer dan 8 miljoen deuntjes.

Het gros van de mainstream popmuziek wordt dus herkend, wat het succes van de tool al deels verklaart. Het andere deel van het succes schuilt in het gebruiksgemak. Hoor je ergens een muziekje dat je door Shazam wilt laten herkennen, dan hoef je slechts het programmaatje te openen en op de ‘luisteren’-knop te drukken.

Binnen de kortste keren (doorgaans enkele seconden) vertelt Shazam je de titel en uitvoerder, vergezeld van een aantal links naar YouTube en andere relevante sites. Makkelijker kan het niet. Shazam is beschikbaar als mobiele app voor Apple en Android telefoons.

Google Sound Search is eigenlijk geen app, maar een widget, die je op een van je homeschermen van je Android-toestel kan plaatsten. De tool werkt grotendeels hetzelfde (en even goed) als Shazam, met als belangrijkste verschil dat je bij een gevonden liedje meteen een link krijgt om het aan te schaffen in de Google Play Store.

De app SoundHound herkent songs op basis van de originele muziekbron en werkt op dezelfde manier als Shazem. Het lijkt dat deze app minder snel is en de bediening is iets minder vriendelijker dan die van Shazem.

MusiXmatch: Ben je de naam van een lied vergeten en weet je alleen nog een paar woorden uit de tekst? Dan biedt de app MusiXmatch uitkomst. In plaats van melodie, zoals bij Shazam en co herkent MusiXmatch liedjes namelijk op basis van songteksten.

De app, beschikbaar voor zowel mobiel als pc, werkt heel simpel. Typ een stukje tekst in of laat MusiXmatch luisteren naar een liedje dat in de omgeving aan het spelen is (met instrumentale nummers werkt het dan uiteraard niet). Is er een match gevonden, dan krijg je naast de gegevens van het nummer ook de complete songtekst voorgeschoteld. MusiXmatch is gratis en functioneert bovendien als muziekspeler, waarbij je playlists kan maken op basis van lyrics (bijvoorbeeld alleen liedjes over ‘love’, ‘car’ of ‘summer’).

Midomi is een gratis te gebruiken webtool waarmee je liedjes kan identificeren door een stukje te neuriën of zingen. De dienst gaat vervolgens op zoek naar matches met songsamples uit hun database, alsmede met het geneurie dat Midomi-gebruikers hebben geüpload. (werkt samen met Soundhound)

Het is raadzaam om minimaal 10 seconden van je engelengezang op te nemen, zodat Midomi zoveel mogelijk ‘materiaal’ heeft om een match te vinden. Dan nóg lukt dat zeker niet altijd. Dit kan misschien ook iets te maken hebben met mijn zangkwaliteiten.

Musipedia is een gratis webdienst waarmee je op verschillende manieren de identiteit van een muziekje kan achterhalen: door de melodie neuriën, te spelen met de flashpiano, te ‘tappen’ met je toetsenbord of uit te schrijven in noten.

Uit dat laatste kan je al opmaken dat Musipedia een site is voor muziekkenners en dan vooral geënt op klassieke muziek. Voor het laten herkennen van popdeuntjes is Musipedia minder geschikt.

Geschreven op 18 – okt – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?