Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Als muziek herinneringen oproept

Soms word je geraakt door een liedje. Niet zozeer door dat liedje. Maar de mensen waar je dan aan denkt, als je het hoort. Ook dat is de kracht van muziek. Bij het lied Pinda, Pinda, Lekka, Lekka, denk ik aan mevrouw A.

Helaas is zij er niet meer. Haar gevatte opmerkingen, vol enthousiasme meezingen als zij een lied kende en haar mooie kraaloogjes zal ik nooit vergeten.

Mevrouw A.

Een mooi klein vrouwtje met sprankelende kraaloogjes. Zo’n leuk, vrouwtje waar je uren naar kan kijken. Altijd was ze mooi gekleed. Altijd haar haren mooi in de krul, daar was ze erg trots op. Ze ging dan ook elke week naar de kapper.

Als ze dan terug werd gebracht, meestal rond koffietijd, dan zat ze als een koningin te stralen, trots omdat haar haren weer zo mooi en netjes zaten. En als ik zei dat zij er weer zó mooi uitzag dan straalde haar mooie kraaloogjes nog meer.

Deze knappe dame heeft vast zin in een kopje koffie, zei ik dan met een knipoog. Krijg ik er wat bij, was altijd haar antwoord. Want wat was zij gek op lekker eten.

Kattentongen oude Hollandse koekjes - leuk om te maken zie hier het recept

Ze kon dan erg gevat antwoorden

Door haar dementie vergat zij dat ze gegeten had en kon soms blijven vragen om iets lekkers. Ze kon dan erg gevat antwoorden en dat was vaak zó grappig dat ik moeite moest doen om niet te lachen. Op een ochtend net na haar ontbijt met gekookt ei, bleef ze roepen om een eitje.

Het was rond Pasen en aangezien zij al een ei op had, kwam ik met een bakje chocolade paaseitjes naar haar toe en hield deze voor. Kijk eens een lekker eitje voor u.

Ze keek mij aan met een blik van, waar kom jij nou mee aanzetten. Terwijl ze zei : “Ik wil een ei dat uit de kont van een kip komt, en deze zijn dat zeker niet, want ze zijn van chocolade”

Dit is één van de vele voorbeelden die ik kan benoemen als ik aan haar denk. Ook zong zij heel vaak.

Als zij dan de huiskamer binnenkwam al zingend: “Wordt wakker, wordt wakker, het zonnetje is al op” Dan haakte ik daar op in, zocht in mijn mobiel naar dit lied en zette de muziek dan dichtbij haar aan. Dan volgde er een brede glimlach.

Volgens haar kinderen hield zij niet zo van muziek.

Er was vroeger immers geen radio thuis die aan had gestaan. Ik was dus erg benieuwd naar deze dame die vaak zingend binnenkwam.

Zo woonde zij haar eerste MuziekGeluk avond bij. Wij hadden een nieuw lied gevonden.(Muziek die zij gehoord zou hebben tussen haar 15e en 25e levensjaar.)

Ik kende dit lied niet. Het lied van Willy Derby : Pinda, Pinda, Lekka, Lekka. Ze was die avond een beetje down, wilde naar haar kamer.

Tot wij dit lied aanzette, het leek wel of er bij haar een knop omging. Haar ogen begonnen op te lichten en vol overgave zong zij dit lied vlekkeloos mee. Ze is die avond tot het einde gebleven.

Wat zat zij te genieten en zong mee met de liedjes die zij kende. Toen ik haar later die avond een advocaatje aanreikte was voor haar het feest compleet.

Advocaatje met slagroom het drankje voor op verjaardagen en feesten in de '50 & '60

Lieve mevrouw A ik zal u nooit vergeten.

Bij het lied Pinda ,Pinda, Lekka, Lekka, kijk ik naar boven. In gedachte zie ik dat uw ogen beginnen te stralen en dat u vol enthousiasme mee begint te zingen. En dat terwijl uw kinderen dachten dat u niets met muziek had.

Zo kan muziek een deurtje open zetten. Naar jouw hart, tot diep in jouw ziel. Een lied kan jou raken, omdat het herinneringen oproept. En doet denken aan een bepaald persoon of moment in jouw leven. Ook dat is de kracht van muziek.

Lionne

Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?