Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Als muziek Ojaaaa momentjes brengt

Als u nieuw onze huiskamer binnenstapt, leer ik u kennen als een vrolijke, gezellig aanwezige dame die altijd in is voor een praatje. Als ik met u in gesprek ben, dan bemerk ik dat u soms “vastloopt”. U vindt dit erg lastig dat u dan vergeet waar u over wilde vertellen.

Als ik vraag of u ook onze MuziekGeluk avond bij wil komen wonen, zegt u dat u altijd graag heeft gezongen en ook orgel heeft gespeeld. Maar dat u de teksten van de liedjes bent vergeten. En dat u dat zo jammer vindt en ook dat u dat erg moeilijk vindt.

Ik zie dat, dat u raakt, u bent er zich van bewust dat u dingen vergeet. Ik stel u gerust en zeg dat het gewoon een gezellige muziek avond is.

Wij starten de avond en draaien ook liedjes uit uw jeugd. U luistert aandachtig en ik zie dat u zichtbaar geniet. Soms zie ik dat u de tekst herkend en dat u dan een poging doet om mee te zingen.

Als ons koffiemoment aanbreekt, draaien wij het lied van Rita Corita:  “koffie koffie lekker bakkie koffie.” Als de tonen van het lied van Rita Corita de huiskamer vult, staat u op en komt naar mij toegelopen.

U zegt trots: “Deze mevrouw ken ik ” Zij woonde hier in de buurt daar waar heel veel gras en weiland was. En dat u haar wel eens gezien had in een winkel.

Ik weet toevallig dat Rita Corita in de buurt heeft gewoond en in gedachte zie ik weer het bewijs hoe goed de methodiek werkt van de 15-25 regel!

U straalt bij deze vorm van herkenning. Naarmate de avond vordert zien wij u steeds meer meezingen.

Als ik vraag wat u ervan vindt zegt u: “ ik vind dit geweldig, ik heb de hele avond zoiets van ohhh jaaaaa dit zijn liedjes die ik herken.

En dit is tenminste niet van die boem boem muziek die vaak op de radio is. Daar ken ik ook nog eens niets van, zegt u met een ernstig kijkende blik in uw ogen.

Als wij tegen het einde van de avond panfluit muziek aanzetten van Gheorghe Zamhir met: ” The Lonely Shepherd “zie ik dat u heel stil en aandachtig zit te luisteren. Als deze mooie panfluitmuziek is afgelopen, begint u spontaan te klappen en zegt u dat u dit zó mooi vond.

Als afsluiter draaien wij het lied: “zonnetje gaat van ons scheiden”, ook dit lied is een feest van herkenning voor u.

 

 

Als de zorg start met iedereen op te halen , blijft u als langste zitten. Ik begin nog even een gesprekje met u over vroeger. Samen met nog een dame hebben jullie het over buiten spelen zoals touwtje springen.

Als ik het over een liedje heb wat bij ons in deze streek veel gezongen wordt over een grote recreatieplas bij ons in de buurt: “aan de oever van de Breuly”  Vertelt u met glimmende oogjes dat u vroeger ook zwemmen kon en dat jullie dan vaak in een teil gewassen werden.

Liedjes van vroeger roepen herinneringen op, zijn ohhh jaaaa momentjes zoals u dat zo mooi zegt. Maar juist ook streek muziek is altijd een ohh jaaa momentje en doen herinneringen oproepen.

En dan doet de titel ook deze avond weer eer aan “MuziekGeluk avond“. Wat een prachtige geluksmomentjes hebben wij ook deze avond weer mogen brengen.

Muziek die herinneringen oproept en juist voor onze bewoners met dementie een feest van herkenning is. Even komen hun herinneringen weer bovendrijven en dat maakt hun zó gelukkig. Dat ook zij nog steeds ohh jaaaaa momentjes kunnen hebben.

Lionne

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?