Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

De mooiste zorg tool is.......

Afgelopen september mocht ik deelnemen aan een zeer interessante bewust wordende, leerzame en zeer inspirerende Webinar van Ignar Rip  (echte aanrader!!) van MuziekGeluk.nl

Ik leerde tijdens deze webinar wat muziek en of geluiden met ons brein doen en dus teweeg kunnen brengen. Muziek is een verrijking, tijdens o.a de zorgmomenten en bewegings momenten voor cliënten met o.a dementie, Parkinson, Cva maar ook voor mensen in hun laatste fase, eigenlijk voor iedereen. Ik leerde o.a over de 15 -25 regel.

Ik was gelijk super enthousiast en ging hier gelijk volop mee aan de slag. Ik was vooral zeer benieuwd hoe de cliënten hierop zouden gaan reageren en wat voor een mooie en fijne soepele en bijzondere zorgmomenten zou kunnen gaan opleveren voor de cliënten en voor mij als verzorgende tijdens de zorg in de wijk.

Eerst gebruikte ik hiervoor mijn telefoon en de afspeellijsten van Ignar op Spotify, later een klein boxje gekregen van mijn man vol met muziek uit de jaren 60 dus goed bruikbaar gezien de 15-25 regel.

 

Muziek in de (wijk) zorg, het effect is geweldig niet altijd en bij iedereen maar over het algemeen is suc6 verzekerd, heb al vele mooie momenten gehad in korte tijd. Over deze ervaringen hier al meerdere blogs geschreven: De muziek zuster – Zingen onder de douche – De vergeten schat – Muziek in de wijk

Zo vergeet ik ook nooit meer die eerste keer bij jou, ik zet mijn telefoon aan met Nederlandse liedjes uit de jaren 60 bij de eerste tonen klinken en er verschijnt een brede glimlach op je gezicht….he die ken ik, en ineens uit het niets zing je luid uit volle borst vrolijk mee.

Ik zie dat je normaal was afwezige wat strengere blik veranderd je gaat wat rechterop zitten, je ogen stralen, een lach op je gezicht en elk liedje wat je kent zing je de stukjes die je kent uit volle borst mee. En met grote regelmaat zeg je lachend wat mooi deze heb ik allang niet meer gehoord, dat was pas muziek.

Vanaf dat moment zet ik standaard de muziek aan als ik binnen kom, en elke keer vind je het weer geweldig en zingt alles wat je kent mee.

Zo ook deze week, ik kom binnen zet mijn boxje aan en zet hem op de achter tafel, en ik ga in de keuken de medicatie pakken. Ik hoor je zingen als ik de kamer in kom geef je nog maar eens aan dat dit wel hele mooie muziek is en hoe ik dat toch in dat boxje krijg, helemaal uitleggen heeft geen meerwaarde dus ik hou het op.

Dat heeft mijn man voor mij gemaakt zodat jullie de muziek van vroeger kunnen luisteren. Dat heeft hij goed gedaan, het is echt mooi en een grote glimlach verschijnt op je gezicht.

Je interesse op die manier maakt dat ik je dochter aan het einde van mij route bel, ik vertel over de waardevolle momenten als de muziek aan staat, want je verteld veel van vroeger door de muziek, ook het meezingen de mooie grote glimlach en goede zin benoem ik hierbij. Ik leg ik de 15-25 regel uit.

Dochter is eigenlijk gelijk enthousiast en ziet ook de meer waarde van muziek na het horen van mijn bevindingen.

Meneer heeft wel een radio en cd speler maar deze staan ongebruikt in de kast, deze zou je nu niet eens meer naar behoren aan krijgen al zou je willen veel.te veel knopjes en al zou het wel lukken heb je nog de muziek niet met de 15-25 regel.

Ik vertel dochter over de Oer Muziek Speler. Een simpel te bedienen muziekspeler (met de vormgeving van een radio) perfect voor ouderen en mensen met dementie.

Gebruik slechts één herkenbare klep om de muziekspeler aan en uit te zetten. De Oer muziek speler kan vol gezet worden met mp3 muziek naar keuze. Hij is al besteld voor het telefoon gesprek is afgelopen….

Vandaag als ik bij je kom is net de bezorgdienst geweest, op de keukentafel staat een groot pakket. Je geeft aan dat het net gebracht is en geen idee hebt wat het is……. nou ik denk dat ik het wel weet. Ik bel dochter of ik hem mag uit pakken en installeren.

Je pakt het pakket uit, terwijl je maar blijft zeggen er niks van te snappen en wat zit er dan in. Ik help je en eerst komen er allemaal lekkere dingen uit de doos, chocolade, snoepjes, noga je hebt de kerstkado variant, erg leuk gedaan.

In het kerst pakket zit nog een doos dat moet hem zijn, ik ben zo benieuwd. Je snap er nog steeds niks van maar laat het allemaal maar gebeuren, en dan open we de doos en daar is die dan jou eigen mooie knal rode Oer Muziek Speler.

Je weet niet wat het is maar dat duurt niet lang. Ik sluit de oer muziek speler aan, stekker in het stopcontact, doe de klep omhoog en de kamer vult zich met muziek ……..

Je kijkt met grote ogen, ik vertel je dat je vanaf nu zelf de muziek van toen hebt, je eigen muziek box. Er verschijnt een glimlach op je gezicht en je zegt verrek nou toch, dat is mooi.

Ik leg uit hoe die werkt klep open klep dicht…… is dat alles……. Ja dat is het. Ik heb zoiets nog nooit gezien dat is mooi.

Ik installeer hem naast je bed, als je dan s’nachts wakker bent hoeft de tv niet aan maar alleen even de klep omhoog.

Je snapt nog steeds niet hoe die muziek in die box komt, maar je bent er blij mee en zegt die zal veel aanstaan. De muziek die er nu opstaat is vooral Engelstalig, me zingen doe je alleen met Nederlandse muziek, die zal ik er maandag gelijk voor je op gaan zetten. Ook kunnen er luisterboeken op gedownload worden misschien ook nog een leuke aanvulling.

Ik hoop dat je nog lang plezier gaat hebben van de muziek die eindelijk de eeuwige stilte in je huis doorbreekt en jou veel mooie herinneringen terug zal brengen.

De mooiste tool die 2020 mij heeft gebracht is muziek in de zorg

Essie

PS: Wil je meer verhalen uit Essie’s wijk weten? kijk op Essie’s Wijkblogs

Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?