Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Een moeilijke beslissing

Toen er een Joy vrij kwam, bleek de animo groot. Vanuit de zorg werd meteen de vraag gesteld wie deze Joy op haar/zijn kamer zou krijgen.

Moeilijke beslissing, aangezien het voor iedere bewoner een mooie extra zorgbeleving zou kunnen zijn. Na druk overleg werd er besloten dat mevrouw A deze op haar kamer zou krijgen.

Mevrouw A woont al een poosje bij ons en is erg gek op muziek. Als wij muziek op een huiskamer draaien, komt zij vaak op de tonen van de muziek af. Ook maakt zij dan  graag een dansje.

Zelfs al ze eens boos is, kunnen wij met muziek haar weer aan het lachen maken en gerust stellen, hoe mooi is dat!

Toen ik haar dochter belde met de vraag of zij daar ook achter kon staan en mee wilde denken met welke muziek wij Joy zouden kunnen vullen, was zij dan ook meteen razend enthousiast.

Vol enthousiasme werd de muzieklijst van de site van Ignar ingevuld door de familie. En wat was het heerlijk om háár playlist te maken zo divers en zoveel mooie muziek. Van Tom Jones tot Tina tuner tot doedelzak muziek.

Hierdoor leerde ik haar nog veel beter kennen. Mevrouw  had zelf  accordeon gespeeld. Dus ook deze muziek kwam in haar playlist.

Met de gevulde Joy met háár eigen muziek liep ik de afdeling op. Uiteraard had ik Joy al aangezet. Het liedje: Marina Marina klonk uit de speaker en mevrouw stond op en danste vrolijk op de maat van de muziek, samen met mijn muziekmaatje, uiteraard werd dit vastgelegd voor haar familie.

Na wat liedjes geluisterd te hebben, brachten wij samen met mevrouw Joy naar haar eigen kamer. Mevrouw haar hele gezicht lachte, zo blij was ze!

Terwijl ik haar kamerdeur opende begon het lied: We’ll  Meet Again van Vera Lynn te spelen.

Van een vrolijke dansende vrouw, veranderde zij in één schok in een serieus kijkende dame. Aan haar gezicht zagen wij dat er herinneringen boven kwamen drijven.

Emotie en herkenning stonden in haar ogen te lezen. Haar lach verdween en ze luisterde aandachtig. Dit moment, haar reactie, bezorgde ons kippenvel.

Heel even leek de wereld stil te staan en waren wij samen met mevrouw in háár moment gedoken. Zo mooi, zo bijzonder om dit met elkaar te mogen beleven.
Om vervolgens bij een volgend lied weer vrolijk lachend een dansje in te zetten.

Later die dag heb ik de uitreiking van Joy uitgebreid met haar dochter besproken. Hoe blij en vrolijk ze had gedanst, maar ook vertelde ik haar dat het lied van Vera Lynn haar moeder enorm veel deed.

Haar dochter vertelde mij: dat is echt háár nummer, zij heeft hier veel herinneringen aan. Ik zei: Dat was duidelijk te zien en dat is wat de juiste muziek kan doen!

Even stapte mevrouw A uit de mist van de dementie. Muziek weet de weg te vinden, waar woorden tekort schieten. Bezorgd op deze manier veel gouden momentjes!

Voor de bewoners met dementie, maar zeker ook voor de familie en de zorgverleners is muziek een prachtig hulpmiddel, aanvulling en verrijking.

Ja wij hebben de juiste keuze gemaakt door de vrijgekomen Joy aan deze mevrouw te geven.

Al gun ik het de anderen ook van harte, wie weet na de pilot…………

Lionne

Geschreven op 27 – aug – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?