Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Het is de hoogste tijd om het enige dementie "medicijn" volledig te gaan benutten!

Als je denkt dat muziek een leuke, extra luxe toevoeging is aan in de dementiezorg, dan heb je het net zo mis als degene die vroeger dachten dat de wereld plat was.

Tot nu toe is muziek het enige “medicijn” dat dwars door de dementie muren heen weet te breken.

Weet je nog hoe Oost en West Duitsers gezamenlijk “de muur” afbraken? En hoe ze door de gaten in “de muur” voor het eerst met elkaar konden praten? Zo opent muziek “communicatie kanalen” tussen verzorgende en de cliënt met dementie.

Is dat alles? Nee muziek levert ook onmisbare en waardevolle informatie op voor het zorg-beleefplan. Ja ik weet de officiële naam is zorgplan. Maar mensen in een zorginstellingen willen beleven, ze willen leven!

Beleven en leven dat is wat muziek gedaan krijgt. Belevenissen worden geactiveerd verhalen worden verteld. Het zijn die verhalen die verzorgenden op de uitvaart van de cliënt horen, maar die ze zo graag eerder hadden willen horen.

Muziek levert de input voor de onderdelen van het zorg(beleef)plan: Mentaal, Lichamelijk, Dag invulling, Wonen & Leven. En de informatie komt rechtstreeks van de cliënt zelf.

Inderdaad muziek geeft de eigen regie terug aan de bewoner met dementie. Een bewoner waar te vaak voor wordt gedacht.

Is dit dan alles wat muziek tot stand brengt in de dementiezorg? Nee, muziek verlaagt de werkdruk en verbeterd de werktevredenheid.

Zou dat laatste, de werktevredenheid, misschien niet kunnen bijdrage aan het verminderen van de uitstroom in de zorg? De uitstroom is op dit moment zelfs groter dan nieuwe binnenkomers.

Muziek is dus niet een leuke vrijblijvende toevoeging aan de dementie-zorg. Muziek is een onmisbaar essentieel onderdeel van de dementiezorg. Niet alleen voor de cliënt met dementie maar ook voor de zorg-medewerkers.

Laat ik hier heel duidelijk zijn: Het is de persoonlijke favoriete muziek die dit realiseert. Niet een radio, tv of de grijsgedraaide cd van Andre Rieu.

Het is de muziek die resoneert bij degene met dementie die deuren opent naar de secret dementie garden. Een tuin waar gelachen, gewerkt, gerust en gezond wordt.

Een plek van love & understanding waar gecommuniceerd wordt via muziekkanalen die het brein met dementie niet belasten.

Met de MuziekGeluk methodiek wordt de persoonlijke favoriete muziek totaal geïntegreerd in de dagelijkse zorg.

Verzorgenden kunnen hiermee simpel en eenvoudig de juiste muziek op het juist moment inzetten.

Op dat moment is muziek een essentieel onderdeel van de dementiezorg geworden. Verhoogt het de zorg kwaliteit en wordt persoons en beleving gerichte dementie zorg werkelijkheid.

Het is tijd, de hoogste tijd om het enige dementie “medicijn” volledig te gaan benutten, in te zetten en het bij zijn juiste naam te noemen.

Muziek is een volwaardig, onmisbaar essentiële zorg-instrument. Inderdaad de wereld is rond. “Let music connect us, something wonderful will happen” Armin van Buuren.

Ignar Rip van MuziekGeluk 

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?