Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website
Joy Transparant v2

Dementie – niks aan te doen?

Inderdaad, genezing is nog ver weg.

Maar aan een gelukkig leven met dementie kun je vandaag al bijdragen. Door bij te dragen aan Joy de crowdfunding.

Joy is een muziekspeler die mensen met dementie gelukkiger maakt, en het verzorgen makkelijker.

Joy is ontwikkeld en getest, de kinderziektes zijn eruit gehaald. Een team staat klaar om het definitieve ontwerp te maken en Joy in productie te brengen.

Om de kostprijs zo laag mogelijk te houden moeten we een printplaat en een gietmal laten maken. Daarvoor hebben we 50.000 Euro nodig.

Wat is Joy ?

Joy is een unieke muziekspeler die mensen met dementie op verschillende momenten van de dag hun favoriete muziek laat horen.

Omdat muziek tot het allerlaatst bij ons binnenkomt, geeft het mensen met dementie een emotioneel houvast. Bij het wakker worden, bijvoorbeeld.

Bovendien: met muziek leidt een verzorger mensen met dementie speels door handelingen die zij vervelend vinden.

Simpel en eenvoudig

Met Joy kan een verzorger met één druk op de knop gepersonaliseerde afspeellijsten spelen. En o ja: het is niet erg als Joy op de grond valt. Of als er yoghurt op komt. Hij kan zelfs mee onder de douche: Joy is onverwoestbaar. 

Waarom Joy?

Omdat iedereen – ook mensen met dementie – recht heeft op zijn favoriete muziek. Bovendien maakt Joy de zorg een stuk gemakkelijker, voor mantelzorgers en verzorgenden. Vooral bij notoir moeilijke momenten als het opstaan en douchen. Joy vermindert dwalen en roepen. 

Mijn verhaal

Ik ben Ignar Rip. Samen met mijn vader heb ik 10 jaar gezorgd voor mijn moeder met alzheimer. We gebruikten muziek bij alles.

We hadden drie iPods met een Speakerdock. Eentje stond naast het bed van mijn moeder. Die zetten we aan als ze wakker werd, bij het douchen, en in de avond bij het slapen gaan.

Een jonge Ignar inspecteert samen met zijn moeder de kerstboom

De iPod in de huiskamer was voor ’s middags. Daar stonden haar favoriete onemanshows van Toon Hermans op, haar luisterboeken en Vera Lynn.

De derde iPod stond bij mij thuis. Die gebruikte ik om met haar te bewegen. We liepen honderden keren rond de tafel, op de cancan en met Dorus, die ons bij de Marine wilde hebben.

De muziek maakte het verplicht bewegen tot een feestje voor haar, en zij en ik hadden waardevol contact. De iPod ging ook mee op vakantie, en naar het ziekenhuis toen ze haar heup brak.

Vrije (mantelzorg) tijd

Met de muziek verliep de verzorging makkelijker. Bovendien gaf de muziek mijn vader elke dag de broodnodige twee tot drie uur vrije tijd. “Zonder de muziek hadden we de zorg thuis nooit kunnen volhouden”, zegt hij. Mijn moeder kon thuis blijven wonen en ze is thuis overleden.

Ontdekking

Ik had nooit nagedacht over het inzetten van muziek bij de zorg voor mijn moeder.

Tot iemand ons interviewde voor een boek over Alzheimer en zei: ’Jullie doen iets bijzonders.’ Toen ben ik me gaan verdiepen in de invloed van muziek op de hersenen.

Ik leerde hoe groot de invloed van muziek op het brein is, en hoe muziek doordringt tot het diepst van ons wezen. Ook als we diep dement zijn. Zie de wetenschappelijke studies

Music imprints itself in the brain deeper than any other human experience.

Music brings back the feeling of life when nothing else can.

                    ~ Dr. Oliver Sacks ~

De methode

Ik maakte de MuziekGeluk methode, waarmee je de muziek vindt die aanslaat bij degene die je verzorgt. Je maakt vijf playlisten, die je uploadt naar Joy. Een voor bij het opstaan. Een voor bij het douchen, bewegen en slapen. Plus een favoriete happy playlist. 

Je leert hoe je die playlists door de dag heen inzet bij zorghandelingen. Ik dacht: ik zet de methode op een website, en klaar. Maar al snel kreeg ik het verzoek om presentaties en trainingen te geven.

Kun je iets simpels maken?

Op de trainingen kreeg ik de reactie: de methode werkt super, maar het afspelen lukt niet. We hebben geen geschikte afspeelapparatuur. Kun je niet iets simpels maken?

Hoe moet dat er uitzien? vroeg ik

De verzorgenden zeiden: we willen een simpel te bedienen apparaat, waarmee het inzetten van de juiste muziek op het juiste moment net zo makkelijk is als het licht aandoen. O, en hij mag niet stuk vallen.

Prototype

Van 2018 tot 2020 deed ik onderzoek en interviewde ik verzorgenden. Wat is de beste vorm? Welke functionaliteiten moet Joy krijgen?

Van idee naar werkelijkheid

Het prototype is gebouwd door een bevlogen elektronica specialist. Vervolgens heeft het betrokken team van Protoworkz modellen voor de pilots gebouwd.

Pilot

Bij een pilot in verzorgingstehuis Subenhara in Zevenaar heeft een student van Avans Hogeschool onderzoek gedaan naar het effect van Joy in de praktijk. Conclusie:

 • Door het makkelijk gebruik van het apparaat levert Joy een positieve bijdrage aan dementiezorg.
 • Het vermindert de werkdruk en verhoogt de werktevredenheid onder het zorgpersoneel.
 • Daarnaast zorgt Joy voor een hogere levenskwaliteit onder de ouderen met dementie.

Huidige fase

Nu zijn we zover dat we een definitief model kunnen laten ontwerpen en bouwen. Kosten: € 50.000.

En wanneer zijn ze dan te koop en voor hoeveel?

Zodra de crowdfunding geslaagd is, moet Joy binnen een jaar te koop zijn. We streven ernaar de prijs zo laag mogelijk te houden: tussen de 250 en 500 euro. We willen Joy maken van gerecycled plastic. We willen haar laten bouwen door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Wat krijgt u als u Joy steunt?

 1. U helpt mee om de dementiezorg in Nederland naar een hoger niveau te brengen.
 2. U maakt mensen met dementie, en hun verzorgenden gelukkiger.
 3. Mantelzorgers krijgen wat meer vrije tijd.
 4. Als u € 10,- doneert wordt uw naam opgenomen op de Wall of Fame.
 5. Bij donatie van € 25,- ontvangt u het beroemde MuziekGeluk Engeltje plus een persoonlijk bedankje.
 6. Doneert u € 150,- dan ontvangt u een uitnodiging voor een MuziekGeluk-webinar (1,5 uur) zodat u Joy straks met de juiste muziek kunt vullen.
 7. Voor een donatie van €750 krijgt u een privé harpconcert (1 uur) van Nederlandse top harpiste Saskia Rekké.
 8. Bij een bedrijfsdonatie van meer dan € 950,- krijgt u een MuziekGeluk-presentatie op de bedrijfslocatie, waarin ik laat zien hoe uw eigen werknemers muziek kunnen inzetten als creativiteitsbooster en stressverlager. Resultaat: hogere werktevredenheid.

Risico's

Joy kent weinig risico’s. Het voorwerk is verricht, de methode werkt, mensen die Joy gebruiken zijn enthousiast.

Protoworkz staat klaar om het definitieve ontwerp te maken. Daarna gaat het in productie. Als het crowdfunding bedrag binnen is, kan Joy over een jaar te koop zijn.

Dank voor alle Support

Aan onze Partners: Robert Boudesteijn en Max Voler van Protoworkz.

Aan onze vrienden en creatieve meewerkenden: Roy Lilley, Terri Porrett, Lionne Hendriksen, Esther van den Eventuin, Tiana Greven, Karin de Smit, Silvia Vonk, Mariska Oolhorst, Nicky Arens, Simone Jeurissen, Marianne Van Leijen, Nataschja Otten van Beekum, Elly Bruinse, Germaine Terneuzen, Ietje luiken.

Alle verzorgenden en mantelzorgers: Die mij gemaild, geappt, of gebeld hebben met tips en suggesties voor Joy.
Sjoukje Kilian, Ronald Janssen voor fotografie. 

Uw voordeel bij uw donatie aan de Stichting MuziekGeluk

De Stichting MuziekGeluk organiseert de crowdfunding zelf. Het voordeel daarvan is:

 • Geen kosten voor een crowdfunding platform, waardoor iedere donatie voor 100% besteed kan worden aan Joy.
 • Donaties zijn aftrekbaar voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting.
 • De belastingdienst heeft de Stichting MuziekGeluk aangemerkt als ANBI stichting.

Specificaties van Joy

Joy kan en heeft:
–  Aan/uit knop
–  5 afspeel knoppen
–  Volgend nummer
–  Shuffle modus
–  Batterij-indicator
–  Snoer insparing
–  Sluimer-timer (60 min)
–  Joy is nurse proof: Kan van tafel vallen
–  Draadloze koptelefoon via NFC of bluetooth
–  Bewegingssensor gekoppeld aan de slaaplijst

joy

Hoe werkt dat met die playlisten?

1- Wakker worden

Zachte lieve manier van wekken. Geeft houvast, veiligheid, geborgenheid. Voorkomt onrust, spanningen, roepgedrag.

Verzorgenden uit de pilot: ‘Als een bewoner rustig wakker wordt met een muziekje uit de ochtendspeellijst, ga ik even iemand anders helpen. Mensen worden zo met een prettig gevoel wakker, hun lievelingsmuziek geeft hen houvast.

En wij hebben te maken met een rustigere afdeling, een “ochtendspits” zonder roepende mensen en onnodig veel heen en weer lopen.’

2- Douchen

Minder agressie en stress. Sneller, efficiënter werken. Meer werkplezier. 

Verzorgenden uit de pilot: ‘We merken dat zorghandelingen die mensen minder prettig vinden veel meer als vanzelf verlopen. We hebben een bewoner die als zijn douchemuziek aan staat nu rustig door één verzorgende wordt gewassen. Vroeger ging dit met agressie gepaard en hielpen we meneer daarom met z’n tweeën.’

3 - Bewegen

Gemakkelijk kleine beweegmomentjes door de dag realiseren. Positieve invloed op stemmigs- en gedragsproblemen, verbeterd cognitief functioneren, verminderd stresshormoon. 

Verzorgenden uit de pilot: ‘Met Joy op de rollator en de playlist onder de knop “bewegen” ingeschakeld, brengen we bewoners gemakkelijker en sneller naar de huiskamer. Ook zorgen we zo overdag voor beweegmomentjes tussendoor – dat doet de mensen goed.’

4 - Happy

Eerste hulp bij onbegrepen gedrag, verminderd middagonrust, minder roepen de beste ver en afleider.

Verzorgende uit de pilot: ‘In de namiddag zijn mensen vaak onrustig. De een roept, de ander gaat dwalen. Die onrust is ook “besmettelijk” op zo’n huiskamer. Daarom is het zo fijn dat we met Joy dit onbegrepen gedrag vaak tijdig kunnen keren. De muziek uit de “Happy”-speellijst leidt af. Iemand die veel roept, zie je dan met Joy op schoot luisteren en genieten.’

5 - Slapen

Relaxte, rustgevende sfeer in de kamer. Voorkomt of verminderd slaapmedicatie. 50% minder onrust in de nacht. 

Verzorgenden uit de pilot: ‘Vroeger waren mensen ’s nachts vaak erg onrustig, zij draaiden zelfs hun dag-nachtritme om. Doordat we nu ’s avonds voor het slapen gaan rustige muziek afspelen die iemand vroeger graag hoorde, is hij rustiger en vermindert ook die nachtelijke onrust. Ook het uitkleden en naar bed gaan verloopt gemakkelijker.’

Zachte lieve manier van wekken. Geeft houvast, veiligheid, geborgenheid. Voorkomt onrust, spanningen, roepgedrag.

Verzorgenden uit de pilot: ‘Als een bewoner rustig wakker wordt met een muziekje uit de ochtendspeellijst, ga ik even iemand anders helpen. Mensen worden zo met een prettig gevoel wakker, hun lievelingsmuziek geeft hen houvast.

En wij hebben te maken met een rustigere afdeling, een “ochtendspits” zonder roepende mensen en onnodig veel heen en weer lopen.’

Bedrag

Donatie – Crowdfunding

Bedrag

Stand Crowdfunding

€ 4.581,-

Opgehaald

100

Donaties

Tegenprestaties

Wall of Fame

€ 10,-

Engelkaartje

€ 25,-

Webinar

€ 150,-

Privé Harp Concert

€ 650,-

Bedrijfspresentatie

€ 950,-