Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

MuziekGeluk voor Kikkers en Bullen in zorginstellingen

Kikkers waren de “nozems” uit de jaren ‘50 & ’60 die op de Puch’s reden met de karakteristieken verhoogde sturen. Bullen waren Nozems op Kreidler en Zündapp.

Misschien leuk om een kikker & Bullen middagje te organiseren in de zorginstelling waar je werkt? Maar let wel op, want in de jaren ‘50 & ’60 gingen de Bullen & Kikkers met elkaar op de vuist. Een gewaarschuwde verzorger telt voor twee 😊

Voor het perfecte Kikker & Bullen middagje heb ik twee mooie afspeellijsten gemaakt. Een playlist “Kikker & Puch Ryders” deze afspeellijst is gevuld met de muziek waar de “Kikkers” naar luisterde.

Plus een afspeellijst “Nozems & Bullen” gevuld met liedjes die uit de transistor radio’s van de Bullen brulde.

Mooi toch om gevoelens uit het verleden, bij ouderen, weer naar boven te kunnen halen? Soms denk ik wel eens, dat we vergeten, dat ouderen echt ooit jong zijn geweest.

Jaren waarin ze net zoals jij verliefd werden, uitgingen, dansen, uit hun dak gingen en de grenzen op zochten. Vrijheid, dromen, leven. Eerlijke en heerlijke gevoelens die de meeste jongeren hebben.

Met de Kikker & Bullen afspeellijsten kan jij een middagje organiseren waar bewoners die tijd even kunnen herbeleven. Even weer die jonge god of godin van weleer te kunnen zijn.

Misschien kan je voor de Kikker & Bullen middag een echte Puch, Kreidler of Zündapp regelen? Dat zou echt tof zijn! Zo zouden ze dat in die jaren zeggen.

Succes en ook heel veel plezier met het organiseren van het Kikkers & Bullen middagje.  Ik denk dat er zelfs nummers tussen zitten die jij kent en misschien ook leuk vindt.

Hieronder wat meer informatie over de Kikkers & Bullen, zodat je mee kunt praten.

Het waren de “Kikkers” Haagse nozems, die als eersten begrepen dat de Puch, die eigenlijk door zijn lage instap een damesbromfiets was, met enige aanpassingen ook dienst kon doen voor heren.

Dit in tegenstelling tot de merken Zündapp en Kreidler Florett, die vooral op de ambachtsschool populair waren bij de Nozems. Deze bromfietsen werden ook wel buikschuivers genoemd.

De Nozems werden in Den Haag ook wel Bullen genoemd, Zij droegen leren jassen, hadden een sigaret in de mondhoek, reden op brommers en hadden een transistorradio in de hand waaruit rock-‘n-roll muziek klonk.

Populaire zangers van de Bullen waren, Elvis Presley’ of Indo-rockbands als ‘Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers.

Jongeren uit meer gegoede milieus heten in Den Haag kikkers. Kikkers droegen suède schoenen, wijdere broeken en reden op Puchs met verhoogde sturen. Zij luisterde naar Jazz, Miles Davis en Franse Chansons.

Zij verlangden naar vrijheid en waren op zoek naar nieuwe mogelijkheden die de beginnende consumptiemaatschappij hun bood.

Op deze pagina lees je meer over de Kikkers en  hier vindt je meer info over de Nozems.
Teksten uit: Wikipedia, De Nozems en van Enne Koops

Geschreven op 12 – apr – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?