Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Hoe muziek kan helpen bij langdurige Corona revalidatie

Voor sommigen corona patiënten is het herstel een lange en moeizame weg. Vele hebben nog steeds hun oude conditie niet terug. Veel gehoord: Geen conditie, snel moe, vergeet meer, vaak pijn, ik wordt er moedeloos van.

Muziek kan een waardevolle bijdrage leveren aan een sneller en beter herstel, aangezien onderzoeken onderstaande resultaten opleveren:

– Versneld herstel na een beroerte!
– Revalidatie na operatie verloopt beter en sneller!
– Verbetering van het immuunsysteem door productie van antilichamen!

Het meest gevaarlijke van een langdurige revalidatie is het verliezen van moed, wat kan leiden tot een negatieve vicieuze cirkel, het gaat niet, het komt niet meer goed, met als resultaat een depressie.

Ook hier levert muziek een wetenschappelijk bewezen bijdrage want:
– Muziek verminderd angsten en stress
– Muziek is supercharges brainpower
– Muziek helpt te ontspannen

Positiviteit is misschien wel het belangrijkst bij langdurige revalidatie, zonder dat stop je met de oefeningen en verlies je vertrouwen.

Wist je dat muziek uit onze tienerjaren ons vrolijk, energiek en gelukkig maakt. Dat is wat we nodig hebben.

Want piekeren, zorgen maken, de moed laten zaken helpt de mentale en fysieke gezondheid niet.

Het maken van zo’n playlist is leuk om te doen. Het is een afleiding van pijn en verdriet, het geeft je een goed gevoel en de muziek draagt bij aan je herstel.

Ondersteun je langdurige revaliderende corona patiënten, adviseer muziek! Ben jezelf revaliderend corona patient maak gebruik van de kracht van muziek.

Het recept: Maak onderstaande playlisten. Gebruik: Naar eigen inzicht en behoefte.

  • Wakker-worden playlist: leverancier van moed, energie, goed gevoel!
  • Douche playlist: Nodigt uit tot zingen onder de douche, verdrijft negatieve gedachtes!
  • Beweeg playlist: Ondersteunt motoriek en neuroplasticiteit, maakt sporten leuker, minder pijn!
  • Happy playlist: Verbetert stemming, geeft moed, energie, maakt GELUKKIG 😊
  • Relaxing playlist: Innerlijke rust, vertrouwen, mentale ondersteuning!
  • Slaap playlist: Voorkomt piekeren, doorbreekt cirkels van negatieve gedachten, beter slapen!

Nog steeds weten we niet exact waarom en hoe muziek zo’n grote invloed heeft op ons geestelijk en lichamelijke welzijn heeft. Maakt niet uit, moeder natuur heeft in al haar wijsheid ons muziek als een helend instrument gegeven.

Maak er gebruik van: Bijwerkingen niet bekend. Alleen muziek verminderd pijn tot 21% en verbeterd je geheugen. Je bent gewaarschuwd 😊

Gebruik je favoriete muziek als wekker. Je start de dag met een goed humeur. Dit geeft energie en voorkomt piekeren voor het opstaan.

Denk er aan, negatieve gedachtes kosten energie en activeren stress hormonen die jouw weerstand verlagen.

Maak een Wakker-worden playlist, vul deze met muziek waar jij prettig wakker mee wordt.

Bijvoorbeeld: Ruisende golven, zingende walvissen, het vierde piano concert van Bach of Radio Ga Ga van Queen. Als voorbeeld heb ik een Wakker-worden playlist gemaakt.

Opstaan, douchen, aankleden, gaat dit niet gemakkelijk? Muziek activeert het gehele brein zodat bewegingen soepelere verlopen.

Of zoals ik het in mijn trainingen verwoord “muziek is de hulpmotor voor het brein”. Maak er gebruik van, maak het jezelf gemakkelijk!

Maak een Douche-playlist, vul deze met muziek die jou vrolijk maken en verleid tot lekker luid meezingen. Een voorbeeld Douche-playlist 

Beweeg je op of naast een stoel? Ren of wandel je? Maakt niets uit, als je maar beweegt. Koop oordopjes, maak een Bewegings-playlist die jou in beweging brengt.

Disco, marsmuziek, de Sabeldans of Rock Around the Clcok maakt niets uit zolang de muziek jou maar in beweging brengt, kies je eigen ritme en beweeg of niemand je ziet.

Leuk om te weten: Uit onderzoek is gebleken dat mensen die trainen met muziek voor hun gevoel korter hebben getraind dan ze in werkelijkheid hebben gedaan.

Als inspiratie heb ik een Bewegings-playlist gemaakt.

Niemand wil ziek zijn en herstel gaat altijd te langzaam. Soms wordt je boos, opstandig of gefrustreerd. Je bent een mens toch?

Maak een playlist:
– Waar je al je frustraties en boosheid in kwijt kunt.
– Die jou tot rust brengt, kracht geeft.
– Een die jou happy maakt.

Maak playlisten voor iedere stemming of gelegenheid. Leuk om te doen en het helpt je meer dan je denkt. Hier is mijn playlist met muziek ik waar ik Happy van wordt. 

Slaap je slecht? Lig je ‘s-nachts wakker, pieker je, ziet alles er zwarter uit. Laat muziek je gedachten afleiden en je meeneem naar dromenland.

Maak een Slaap-playlist. Ruisende golven, zingende monniken, easy jazz. Welke muziek of geluiden doen jou in slaap vallen? Probeer het uit. Ik gebruik vaak het geluid van een knapperende openhaard waar buiten de windt loeit en regen tegen de ramen klettert.

Verjaag de spoken van de nacht, voorkom piekeren en cirkels van negatieve gedachtes. Droom weg op de klanken van je eigen Sluimer-muziek.

Leuk om te weten: Bach schreef zijn fameuze Goldberg variaties voor graaf Kaiserling die aan slapeloosheid leed. De muziek werkte uitstekend, de graaf had geen last meer van slapeloosheid.

Een Slaap-playlist als voorbeeld.

Heel veel sterkte, succes en plezier met het maken van de playlisten. Ik hoop dat je snel je oude conditie terug hebt.

Ignar 

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Spotify Afspeellijsten

Heeft u een Tip voor Rip
Ik hoor graag eventuele (muziek) tips zodat anderen hier ook van kunnen leren,
Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?