Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Tango der herinnering

Eerder dit jaar is je man overleden met wie je heel lang samen was. De laatste maanden van zijn leven hadden veel impact op je. Als echtgenote voelde je je heel verantwoordelijk voor zijn welzijn en welbevinden.

Je man had veel hulp nodig en ondanks dat de professionele zorg volgens zorgplan voor hem zorgde, deed je nog behoorlijk veel. Boodschappen doen, de warme maaltijd verzorgen en het ontbijt klaarmaken. En tussendoor zorgde je er ook voor dat hij op tijd zijn drinken kreeg.

Sinds zijn dood is je bestaan een stuk leger geworden. De dagen duren langer en je hebt moeite om je dag goed in te vullen. Het wordt naarmate de tijd vordert steeds duidelijker dat je alleen bent en dat je levensgezel, je maatje en je partner nooit meer terug zal komen.

Tijdens een avonddienst kom ik bij je binnen. Je zit in je stoel en kijkt tv. Ik loop naar je toe en begroet je. ‘Neem plaats Tiana’, zeg je terwijl je naar de stoel schuin tegenover je wijst. Ik neem plaats en vraag hoe het met je gaat.

Je zegt goed, maar je blik zegt het tegenovergestelde. Dit benoem ik en je geeft aarzelend toe dat je je man heel erg mist en de leegte van de dag moeilijk vindt te accepteren. Natuurlijk krijg je bezoek van de kinderen en de kleinkinderen. Maar het is niet hetzelfde als het samenzijn met je man.

Ik vraag je wat voor jou speciale herinneringen zijn aan je man en jullie tijd samen. Dit doe ik met een reden om het moment van eenzaamheid voor even te kunnen doorbreken. Je kijkt omhoog, denkt een moment na en zegt dan vervolgens heel beslist ‘dansen’.

Terwijl je dat zegt zie ik je ogen oplichten en je sombere stemming een beetje verdwijnen. Stijldansen?’, vraag ik terwijl ik me er een voorstelling van probeer te maken hoe mevrouw en haar man in hun jongere jaren over de dansvloer zwierden. ‘Nee, de tango!’ is het antwoord van mevrouw. ‘We gingen als eersten de dansvloer op en kwamen er als laatste paar weer van af.’

Terwijl mevrouw me vervolgens in detail vertelt hoeveel plezier zij en haar man aan het dansen hebben beleefd en dat ze met enige regelmaat een avondje gingen dansen, scroll ik met mijn vinger over Spotify op zoek naar tango muziek uit de jaren 60. Eenmaal deze gevonden speel ik deze af en observeer ik de reactie van mevrouw.

Mevrouw doet haar ogen dicht en luistert heel aandachtig met een glimlach op haar gezicht naar de muziek. En terwijl ze dat doet zie ik haar vingers op haar benen bewegen en beweegt ze mee op de melodie. Even later doet ze haar ogen weer open en vertelt ze me hoe fijn die jaren waren en hoezeer ze samen hebben genoten.

‘Dat is een prachtige herinnering aan uw man zeg ik en fijn dat u deze gebeurtenis uit uw leven met mij wilt delen.’ Misschien dat het horen van de tango u wat troost kan bieden in deze moeilijke tijd en wellicht is het een idee om eens vaker muziek te draaien in uw appartement.

De apparatuur om muziek af te spelen is aanwezig en mevrouw kan dit nog prima zelfstandig bedienen. Ik zie haar nadenken en ik merk dat ik haar op een idee heb gebracht.

Dan is het voor mij tijd om mijn route te vervolgen en neem ik afscheid van mevrouw. Ze bedankt mij voor het gesprek en de muziek met de woorden dat ze ontzettend heeft genoten.

Voor mij wederom een bevestiging dat het opzoeken van en samen luisteren naar de persoonlijk favoriete muziek van een cliënt geen luxe is, maar een essentieel onderdeel van het welzijn en welbevinden.

Je geeft iemand letterlijk het podium om meer te zijn dan alleen de zorgvrager en zet iemand voor een moment in de spotlights als persoon. Ik gun dat iedere cliënt en hoop dat jij na het lezen van deze blog (nog vaker) muziek in gaat zetten tijdens de zorg.

Weet je nog niet hoe? Informeer dan bij Ignar Rip naar de training en de mogelijkheden. Je zult nog versteld staan van de grote effecten van muziek tijdens de zorg.

Tiana

Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?