Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Voetbal liefde in een zorginstelling

Als u met uw rollator onze huiskamer binnen komt, kijk ik op. Wat een prachtige kleur heeft deze toch.

Heel herkenbaar voor u, zodat u uit al deze mooie ”Mercedessen”  altijd de juiste kan pakken en weet dat deze van u is. Zo noemen wij ze vaak gekscherend.

Terwijl ik goedemorgen wensend naar u kijk zie ik tot mijn verbazing dat er een mooie sticker opzit. Deze sticker is van de voetbalclub Feyenoord.

Als u lekker zit, spreek ik u erop aan, omdat deze club ook bij mij thuis dé club van mijn man en zoon is. Ik vraag aan u of ik er een foto van mag maken, zal mijn man leuk vinden.

Daarna vraag ik , of u hun clublied kent van: “hand in hand kameraden”. Ondertussen pak ik mijn telefoon en zoek dit lied op.

Als ik deze aanzet begint u vol passie mee te zingen. En of u dit lied kent. U verteld dat dit het mooiste is wat er is.

Samen naar het stadion en dan met elkaar dit lied zingen. Uw oogjes beginnen te glimmen als u hierover verteld.

En als Feyenoord dan scoorde dan stond iedereen op en juichten dan met elkaar. Soms als er een kaartje over was kon u mee.

U vertelde dat u later met een man trouwde die voor Ajax was. Maar hij heeft u nooit om kunnen praten, om Feyenoord in te ruilen voor zijn club Ajax.

Als ik later met u de krant doorneem komt Feyenoord nog even ter sprake. U wil graag weten wat ze gemaakt hebben en tegen wie ze moesten voetballen.

Ik vertel dat het 1-1 is geworden en dat ze tegen FC Twente  moesten voetballen. U bent tevreden met de uitslag want u vindt FC Twente best een pittige tegenstander.

U vertelde, dat u ook wel eens naar het voetballen bij u in het dorp waar u als kind woonde bent geweest. Dat was leuk, maar naar De Kuip gaan dat was het toch hélémaal.

Die belevenis zo prachtig zo mooi dat samen zingen, juichen. Ik voel de passie van u afspatten. Later tijdens ons muziek avondje draai ik wederom uw clublied

Weer zingt u vol passie mee, weer zit u even in De Kuip te genieten, weer komen de mooie verhalen. Heerlijk om te zien wat de juiste muziek kan doen.

En het kan zo divers zijn. Van streekmuziek tot kerkmuziek tot het fluiten van vogels, kerkklokken en nu ook van een voetbalclub.

En juist voor mensen met dementie geeft dat prachtige geluksmomentjes, als mooie herinneringen komen bovendrijven.

Als de mist van dementie even vervaagd door de tonen van de juiste muziek.

Lionne
Geschreven op 28 – sep – 2020

Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?