Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Zingen onder de douche

Het is 7.00 uur en ik bel bij je aan…….ik bel nog een keer aan….., ik leg mijn oor tegen het glas van de voordeur ….. stil ik bel je …….niks…….

Ik begin me toch wat zorgen te maken, verschillende scenario’s schieten ongewild door mijn hoofd. Het is natuurlijk nog vroeg, maar dat is op jou eigen verzoek.

Je brievenbus zit onder aan de deur, ik ga op mijn knie zitten open de brievenbus en roep je naam ……….en nog een keer……. en dan hoor ik je gelukkig roepen, ik kom eraan zuster, gelukkig alles is in orde.

Je bent al een tijdje één maal in de week bij ons in zorg om te begeleiden met douchen. Vandaag is het pas de 2de keer dat ik zorg bij je kom leveren. Je bent een bewust gekozen vrijgezelle dame, die graag zo zelfredzaam blijft als mogelijk.

Je verteld dan ook regelmatig, ons moeder heeft altijd gezegd je moet je niet laten verwennen en alles wat je afgeeft komt niet meer terug. Die woorden hebben impact gehad want je geeft dan nu ook niks uit handen. Je hebt je eigen patroon en wijkt hier niet vanaf, het kan natuurlijk ook een houvast voor je zijn.

De voordeur gaat open, en verwarde alle kanten opstaande haardos en twee nog slaperige ogen kijken om de deur je verontschuldigd je, de wekker was niet gezet. Het is niet erg, ik ben allang blij dat alles goed met je is.

Eenmaal boven wijs ik je erop dat het haren wassen is vandaag, dit is een ritueel waarbij shampoos een bepaalde tijd moet intrekken.

Je bent wat gehaast en geeft aan dat je al teveel van mijn kostbare tijd hebt verspilt dus slaan we dat maar over, ik verzeker je dat het niet geeft en we vandaag gewoon je haren wassen, vorige week hebben we dit ook al overgeslagen dan blijf ik gewoon wat langer. Je voelt je bezwaard maar stemt toch in.

Als we alles klaar hebben gelegd stap je in bad en zet de douche vast aan, ik vraag je of je van muziek houd. Jazeker zeg je, ik pak mijn telefoon zoek de jaren 50 lijst op Spotify aan en leg de telefoon weg op een veilige plek.

Je kijkt me verrast aan en zegt, dat zijn Nederlandse liedjes die ken ik, die zijn uit mijn tijd dat vind ik echt mooi! Je maakt je haren nat, het gaat vandaag niet zo soepel je bent ook nog maar net wakker, ik vraag of ik mag helpen, je zegt moeder zei altijd……….

Van 1 maal verlies je echt je zelfredzaamheid niet hoor zeg ik lachend, en je geeft me zonder probleem de douche sproeier aan. Ik mag vandaag zowaar je haren wassen, en terwijl ik jou haren was en gelijk jou hoofdhuid goed masseer, geef je aan dat toch wel heel prettig te vinden, ondertussen neurie je mee met de muziek.

Terwijl de shampoo intrekt en je tijdens het wassen hebt meegezongen begin je ineens te vertellen…… De muziek doet je denken aan de zondagen van vroeger, de dag dat vader vrij was en tijd maakte voor het gezin.

Een vast ritueel alle 4 kinderen werden een beetje gewassen op de keuken tafel en moesten daar dan blijven zitten zodat ze schoon bleven, tot het tijd was om te gaan wandelen.

En er werd op zondag serieus gewandeld van ene dorp naar het andere en op de terug weg kregen jullie dan altijd van vader een ijsco, je lacht van vader mochten we zelf kiezen moeder was nogal zuinig en elke zondag was het moeder die het er niet mee eens was z’n grote ijsco en ook nog dat jullie zelf mochten kiezen.

Je geniet daar nu nog zichtbaar van terwijl je het aan het vertellen bent. Ook op de kermis was het vader die jullie elk een 10 rittenkaart gaf, zelf in het café aan de overkant op het terras ging zitten en jullie je kaart zelf mochten op maken.

Ook werden er kaneel en zuur stokken gekocht door vader. Als moeder mee ging werd er één 10 ritten kaart gekocht en mochten jullie om ste beurten in de schommel, de schommel waar niemand zo hoog in kon schommelen als vader.

De muziek doet je ook denken aan het moment dat vader altijd op zondag in zijn lui stoel ging zitten en de radio aanzetten om naar de politiek te luisteren, maar al gauw in slaap viel. Je zus zette de zender dan om naar radio Luxemburg waar Nederlandse muziek werd gedraaid.

Vader werd dan snel genoeg weer wakker en zette hem terug naar politiek, jij bent er van overtuigd dat vader nooit echt veel gehoord heeft van wat er gezegd werd, en het meer een gewoonte was, en weer lach je en zingt vervolgens mee met “Ik sta op wacht”, je kent alle liedjes en weet zelfs de artiesten erbij te benoemen.

Ik weet zo niet meer welk liedje het was maar ineens begin je over Vincent van Gogh, die geboren blijkt in Nuenen. In 1956 is er door de Amerikanen een geromantiseerde film over een gedeelte van zijn leven gemaakt. Lust for life
 
 

Hiervoor is destijds o.a in Nuenen gefilmd. Dat was nogal wat in die tijd, alle dames in de wijde omtrek gingen daar natuurlijk op de fiets heen, om een glimp op te kunnen vangen van de Amerikaanse acteurs.

Jij wou er ook graag heen, maar moeder had jullie gewaarschuwd er werd niet naar Nuenen gefietst, daarbij waren die Amerikaanse acteurs geen goed volk. Je vond het zo erg dat je er niet heen mocht, dat vind je nu je het verteld eigenlijk nog steeds want het was iets bijzonders, zoiets maak je nooit meer mee.

Op mijn vraag waarom je dan niet toch stiekem bent gegaan zeg je, dat liet je wel uit je hoofd vroeger als moeder nee zei dan was het ook NEE.

Inmiddels is het douche ritueel klaar en stap je uit bad, als je de handdoek pakt zeg je je mag wel vast gaan zuster, als je die muziek maar hier laat want ik vind dat echt fijn.

Ik beloof dat ik nog even blijf tot je klaar bent en dat de muziek dan toch helaas weer met mee gaat, maar als je het fijn vind neem ik het de volgende keer weer mee, er volgt een volmondig, ja graag zuster!

Weer een geweldige ervaring rijker en een zeer ontspannen douche moment. Wat een mooie verhalen en herinneringen halen de muziek in de cliënten omhoog.

Weer een blije vrolijke cliënt ondanks dat de dag wat trubbelig van start ging, vervolgt mevrouw haar dag nu verder met mooie glimlach en fijne herinneringen aan vroeger.


 

Met dank aan Ignar Rip van MuziekGeluk.

Essie

PS
Wil je meer verhalen uit Essie’s wijk weten?
Je kunt ze lezen op Essie’s Wijkblogs op FB

Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?