Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

I Have a Dream - de droom van Lionne –

Wat ontzettend leuk om te ontdekken dat bewoners op Somatiek ook zo graag hun EIGEN muziek horen. Bij ons op somatiek woont een heer die erg veel van muziek houdt.

Maar dan wel ZIJN muziek. Zijn smaak loopt uiteen van Boney M tot Bach Matthàus Passion.

Zo kwam het dat wij op een avond op de huiskamer van zijn afdeling zijn favoriete muziek draaide en ook de muziek die hij in zijn jeugd (15 -25 levensjaar) had gehoord.

Meneer zong regelmatig mee, ook al had hij aangegeven dit niet te gaan doen. Maar…. hij werd door ZIJN muziek gepakt.

Op onze vraag of hij ook wel eens muziek luisterde voor het slapen gaan zei hij: “nee nooit, die schreeuw muziek op de radio, nee hoor dat vind ik maar niks.” Als het nou ZIJN muziek was dan vond meneer het andere koek.

Hoe mooi zou het zijn als meneer een Joy zou hebben, gevuld met ZIJN muziek. Met de rustige klassiekers onder de knop slapen gaan en de swing muziek onder de knop bewegen of favoriet.

Martin Luther King zei ooit: “I Have a Dream”. Nou die heb ik ook: Dat alle mensen, ook die zorg nodig hebben, naar hun EIGEN muziek mogen en kunnen luisteren op elk moment van de dag.

Muziek doet zoveel, dat heb ik al zo vaak gezien. Muziek kan je raken tot diep in je ziel. Dus ik wens iedereen een eigen Joy toe.

Het zijn vaak maar kleine dingen die het leven wel een stuk aangenamer kunnen maken. (het zijn de kleine dingen die het doen)

Hoe mooi is het dat een zorgvrager die al zoveel heeft moeten inleveren, wel kan luisteren naar zijn/haar EIGEN muziek .

Dhr. was erg enthousiast over de muziek die wij die avond hadden uitgekozen.  Zo kwamen de liedjes voorbij die bij hem in zijn smaak vielen.

The lonely shepherd (panfluit) en ook Harry Belafonte met Island in the sun. Dhr. luisterde aandachtig, maar ook zijn (brom) stem was regelmatig te horen.

Toen wij het liedje opzette van Greetje uit de polder (De Havenzangers) zagen wij dat dit lied hem ontroerde. Met waterige oogjes luisterde hij naar dit lied. “Hier word ik nou emotioneel van” zei hij.

Op onze vraag hoe dat kwam, begon hij te vertellen. Dit lied deed hem aan vroeger denken. Hij had ook met een boerendochter verkering gehad. Ook zij had geen tijd voor hem.

Elke keer was er wel wat: de aardappelen moesten gerooid worden, de koeien gemolken, hooi van het land, er was altijd wel iets waardoor zij geen tijd voor hem had. Het was altijd druk, druk op de boerderij.

Dus het liedje van Greetje, bracht hem terug naar zijn eigen verkeringstijd. Daarom raakte hem dit zo. Met een lachje zei hij er vervolgens achteraan. Jullie zullen wel begrijpen dat ik niet met haar ben getrouwd.

En dat doet muziek: heel even was hij weer die jongeman, die steeds maar weer moest wachten, omdat zijn meisje het te druk had op de boerderij om met hem op date te gaan.

Elke keer weer verwonderd het mij  wat een kracht muziek kan hebben.

I HAVE A DREAM………………..iedere ouder een eigen Joy

Lionne

Geschreven op 27 – jun – 2020
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?