Geert Bettinger - MuziekGeluk % %
Terug naar overzicht

Geert Bettinger

Geert Bettinger is een man die vanuit zijn hart, zijn passie en vanuit zijn eigen ervaring een baanbrekend boek heeft geschreven over onbegrepen gedrag. Onterecht spreken we te vaak over “probleemgedrag” in plaats van “onbegrepen-gedrag”.

Nog veel beter is om te spreken van signaalgedrag, want dat is wat “probleemgedrag” in 90% van de gevallen is. Een signaal wat wordt afgegeven door iemand, die door wat voor een reden, iets niet kan communiceren op de voor ons vertrouwde manier.

Nog een reden om het woord signaalgedrag te gebruiken, is dat het woord probleemgedrag “alles” bij degene neerlegt die het “probleem” veroorzaakt. Die, als hij pech heeft, ook nog straf voor het “probleemgedrag” krijgt, terwijl hij alleen maar iets probeert duidelijk te maken.

Bij het woord signaalgedrag ligt de actie bij ons. Wij zijn aan zet om te achterhalen wat degene ons probeert duidelijk te maken. Dit zal niet altijd makkelijk zijn.

Daarvoor heeft Geert zijn boek geschreven. “Door stil te staan kom je verder” geeft jou de tools en de hulpmiddelen om het signaalgedrag te vertalen, om in gesprek te komen met degene die zo zijn best doet om gehoord te worden.

Ik kwam in contact met Geert Bettinger toen zijn Nederlandse boek  Door stil te staan kom je verder net uit was. Vanaf die tijd heb ik mogen meemaken dat het boek vertaald en uitgebracht werd in het Engels, Chinees en Roemeens. Ik denk, weet bijna wel zeker, dat er nog vele talen gaan volgen.

De vele vertalingen geven aan dat het een baanbrekend boek is. Een boek waarin duidelijk wordt beschreven dat “probleemgedrag” in de meeste gevallen signaalgedrag is. Geert kijkt dwars door probleemsituaties heen, pakt feilloos de essentie, de mens!

De zorg-afhankelijke mens, wordt er echt naar hem geluisterd? Of is die mens verdwenen, bedolven onder goede bedoelingen? In de hoek gezet door wetenschappers die mensen proberen te vangen in omschrijvingen en definities of worden ze monddood gemaakt door talloze voorschriften en regels?

Met behulp van Geert’s boek kan jij (weer) in contact komen met de mens die verscholen is achter het onbegrepen gedrag. In het boek krijg jij van Geert handvatten om het probleem achter het signaal-gedrag te achterhalen.

In het boek “Door stil te staan kom je verder” wordt het duidelijk dat een cliënt/bewoner vaak niet centraal staat, ondanks dat organisaties dit vaak zeggen en ook groot op hun website hebben staan.

In de praktijk blijken bewoners vaak ondergeschikt te zijn aan de vele regels en voorschriften, welke bijna altijd voorbij gaan aan de individuele wensen en verlangens van de bewoners.

Omdat Geert en ik beginnen en uitgaan van de zorg-afhankelijk mens, heb ik met plezier Geert geïnterviewd bij het uitkomen van de Engelse vertaling  Moving on by Standing Stil.

In de MuziekGeluk trainingen wordt “onbegrepen / signaal-gedrag” bij dementie besproken. Wanneer we “luisteren” met de oren van ons hart, kunnen we problemen voorkomen, oplossen en verminderen.

Hier ontmoet de MuziekGeluk methodiek de Geert Bettinger filosofie. Samen maken we ons dan ook sterk voor een andere zienswijze en benadering van probleemgedrag.

Iedereen die in de zorg werkt of er mee te maken heeft zou dit boek moeten lezen. Het is een prettig en goed te lezen boek met veel praktijk voorbeelden en met vragen & opdrachten.

Lees het boek en probleemgedrag zal voor jou veranderen in signaalgedrag en je komt (weer) in contact met de bewoner of jouw cliënt.

Kijk op mijn trainings- pagina voor data en locatie van de MuziekGeluk trainingen. Je leert hoe je de juiste muziek voor iemand vindt en hoe je die inzet op de verschillende zorgmomenten verspreid over de dag. Het welbevinden van je cliënt neemt toe: dit is écht persoonsgerichte zorg. En: jouw werkdruk daalt en je werkplezier stijgt. De training is geaccrediteerd door V&VN en levert je 5 punten op.

Geschreven op 04 - sep - 2019