Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Breng Muziek in de zorg

Wat is muziek toch enorm belangrijk. Muziek dringt vaak dieper door dan woorden, muziek raakt je ziel. Sinds de geweldige training MuziekGeluk, heb ik altijd muziek paraat staan.

Ik heb inmiddels een flinke afspeellijst in mijn telefoon staan. En niet alleen voor onze bewoners maar ook voor mijzelf. Regelmatig stuur ik vrienden die steun kunnen gebruiken een mooi liedje toe.

Dit wordt zeer gewaardeerd en regelmatig hoor ik dan ook, dit fleurde even mijn dag weer op, of dit had ik net even nodig. Kleine moeite , groot plezier. Inmiddels is muziek zo verweven in mijn leven dat ik regelmatig muziek erbij pak op de momenten waar woorden even tekort schieten.

Zo kwam ik op een mooie ochtend onze huiskamer binnen. Iedereen zat aan de hoge tafel. Een mevrouw zat alleen, stilletjes in een gemakkelijke stoel. Ze leek onbereikbaar, keek verdrietig voor zich uit.

Haar gezicht sprak boekdelen. Onmacht, verdriet en verzonken in de tijd. Ik weet dat zij bij ons in de regio is geboren. Terwijl ik bij haar ga zitten, zoek ik in mijn telefoon het “Achterhoeks Volkslied” op.

Terwijl ik dit liedje aanzet, zie ik dat zij opkijkt. Haar ogen vangen de mijne niet. Ze kijkt een beetje dromerig voor zich uit. Als het refrein begint te spelen, kijkt mevrouw in de richting van waar het geluid vandaan komt.

Ze pakt mijn hand en drukt mijn telefoon dichter bij haar oor. Een kleine glimlach verschijnt er rond haar lippen. Als ik daarna een tweede lied aanzet. “Pinda pinda lekka lekka “ van Willy Derby. Zie ik dat haar hele gezicht begint te stralen.

Terwijl zij haar oor weer tegen mijn telefoon aandrukt begint zij zachtjes mee te zingen. Naarmate het lied vordert zingt ze steeds luider en enthousiaster mee. Blij kijkt zij mij aan, met een glimlach van oor tot oor. In haar ogen staat een glans en ik zie dat zij mijn blik nu wel opvangt.

Heerlijk dat ik door inzet van muziek haar stemming heb kunnen en mogen ombuigen. Mevrouw lijkt haar verdriet compleet vergeten te zijn. Als ik verder ga, zie ik dat zij mij met een blij gezicht nakijkt.

Ik word overspoeld door een warm gevoel. Wat is muziek toch een krachtig instrument. Als ik een paar dagen later kennis maak met een nieuwe dame die onze huiskamer komt vergezellen, merk ik op, dat mevrouw erg onrustig is.

Mevrouw kijkt in de richting van waar het geluid vandaan komt. Staat spontaan op, pakt mijn hand en begint met mij te dansen. Ik merk aan haar manier van dansen dat zij dit veel vaker heeft gedaan. Blij kijkt ze mij aan en ik zie dat zij geniet.

Zien dansen doet dansen en voor wij het weten zijn er meer bewoners aan het dansen. Onze huiskamer is voor even in een dansvloer veranderd. En zo gebeurde het dat er spontaan een dans ochtend ontstond bij ons in de huiskamer.

Terwijl ik mijn telefoon bekijk om een ander passend lied aan te zetten loopt mevrouw hand uitstekend naar een andere dame en samen zwieren zij door onze huiskamer. Beide met een brede lach op hun gezichten. Gevoel van intens geluk bekruipt mij.

Wat een goud hebben wij in handen door de juiste muziek in te kunnen zetten. Voor onze bewoners een echt momentje van geluk. Het is toch heerlijk dat je met deze tool zoveel in handen hebt. Vooral in deze (corona) tijd is het zo enorm fijn om eens een mooi liedje te mogen geven en te ontvangen.

Laatst kwam ik een prachtige spreuk tegen. Heel ons leven zou muziek zijn, als wij elk ogenblik de juiste tonen weten te vinden. Ga die uitdaging aan. Zoek de juiste tonen en breng muziek in het leven van jouw medemens.

Met muziek breng je troost of een lichtpuntje in iemands leven. “Het zijn de kleine dingen die het doen.” Prachtig lied van Saskia en Serge.

Lionne

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?