Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Werkt het inzetten van muziek tijdens de zorg?

Share Article

Ja, het werkt! Wat is hierbij belangrijk? Het hebben van goede handvaten en de kennis om muziek op het cruciale moment in te zetten: en dat is nu net waar de MuziekGeluk-Methodiek om draait!

Helpt muziek inzetten bij de zorg?

Muziek inzetten tijdens de zorg? Ja, het werkt! Wat is hierbij belangrijk? Het hebben van goede handvaten en de kennis om muziek op het cruciale moment in te zetten: en dat is nu net waar de MuziekGeluk-Methodiek om draait!

–> Maar dat is toch gemakkelijk, ik zet muziek op welke ikzelf als verzorgende graag hoor, heb je daar nu echt een methode voor nodig?

–> Je speelt gewoon een liedje af en de bewoner gaat goedgeluimd netjes mee werken. Ik zie dat dit bij jou lukt, maar waarom lukt dit dan niet bij mij?

Het methodisch inzetten van muziek lijkt erg leuk en gemakkelijk, maar vaak is het een persoonlijke ingewikkelde zoektocht waar je als verzorgende wel even zoet mee bent.

Het kan voorkomen dat jij als verzorgende dezelfde muzieksmaak hebt als de bewoner. In dit geval, super! Maar je zal snel merken dat dit niet bij iedereen zal werken: elke persoon heeft een eigen voorkeur en stijl.

Zomaar een liedje uit het niets opzetten kan een schot in de roos zijn of juist net niet. Het blijft belangrijk om verschillende stijlen uit te proberen en te herhalen en dit het liefste van uit het oogpunt van de bewoner.

–> Ik heb MuziekGeluk gevonden op het internet, koos muziek via de methodiek en nam de vragenlijst af. Al dat werk voor niets… hoe komt dit?

–> De familie geeft aan dat de bewoner deze muziek graag hoort, maar dit geeft bij mijn geen reactie?

Het belangrijkste wat je via MuziekGeluk leert is dat de BEWONER altijd CENTRAAL staat. Het vertrekpunt bij belevingsgerichte zorg? Ja! Maar het wordt op de werkvloer (eventueel door omstandigheden) vaak zo snel vergeten.

De bewoner kiest en geeft aan welke muziek in zijn persoonlijke playlist komt. Deze kan dit op verschillende verbale/non-verbale manieren duidelijk maken.

Bij gebrek aan inspiratie kan de vragenlijst hulp bieden, of je kan bij de familie eens polsen naar een hint om je op weg te helpen.

Ik merk dat de bewoner nog maar al te vaak wordt overgeslagen terwijl hij of zij eigenlijk het vertrekpunt zou moeten zijn.

En vergeet niet dat de bewoner met dementie soms ook “fouten” kan maken, of iets anders bedoeld dan hij vertelt maar dit misschien zelf niet meer zo goed kan aangeven of verwoorden: uittesten van verschillende liedjes is en blijft een must en durf daarbij soms verder kijken dan je neus lang is.

–> We spelen muziek af tijdens het wasmoment en tijdens het ontbijt, maar de bewoners lijken erna overprikkeld (en dus onrustig), is dit dan wel een goed idee?

Dit laatste vind ikzelf vaak nog de grappigste valkuil. Want soms ligt het antwoord gewoon al bij jezelf. Vraag jezelf eens af: hoor jij graag de ” les lacs du Connemara” tijdens het rustig ontbijt?

Wil jij wakker worden gemaakt op disco muziek? Misschien luister je wel erg graag naar deze muziek wanneer je de afwas doet, maar dat moet toch niet dezelfde muziek zijn om je dag mee te beginnen?

Zou je zelf er ook niet onrustig van worden? Het antwoord is dus simpel: kies de muziekstijl naargelang het moment van de dag en je kan heel andere resultaten verkrijgen.

Sara

Wil jij ook leren hoe muziek je werk makkelijker en leuker maakt.
Er zijn nog een paar plaatsen in de november training
De training MuziekGeluk bestaat uit twee delen:
– Deel 1 op zaterdag 6 november van 11.00 tot 15.00 uur
– Deel 2 op zaterdag 20 november van 11.00 tot 15.30 uur

De training is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden met 7 punten.
De totaalkosten voor beide bijeenkomsten inclusief lunch is € 195,00. Na afloop krijg je de mogelijkheid om Gecertificeerd Muziekspecialist te worden, hiervoor is geen extra training noodzakelijk.
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

You might also like

Blogs

Het is de toon die de therapie maakt of breekt

Bekend is dat onderzoekers die experimenten doen met neuronen in een laboratorium, onbedoeld zelf onderdeel worden van het experiment. De neuronen van de onderzoeker beïnvloed het experiment.

#Mindey

@mindey