Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Dit jaar is al bijna ten einde en wij gaan al richting de feestdagen. Jullie is vast wel eens opgevallen dat er dan in de stad overal muziek uit de speakers klinkt?

In deze periode zijn dat juist kerstliedjes of kerstmuziek. Dit uiteraard om mensen in een bepaalde sfeer of stemming te brengen. Denk maar aan bv de top 2000, hoeveel mensen kijken daar niet naar uit.

En waarom?

Het brengt je in de stemming en/of het brengt je terug naar een bepaalde periode. Zat jij ook niet ineens aan het strand bij het horen van een zomers liedje?

En hoeveel mensen stemmen niet mee om dan hun favoriete plaat te horen. DĂ© muziek wat herinneringen oproept. Dat kunnen mooie maar ook verdrietige herinneringen zijn.

Maar ook door het hele jaar heen is er overal muziek. In de supermarkt, maar ook in jouw favoriete boetiek. In de wachtkamer van de dokter of tandarts staat er ook meestal wel een radio aan.

En zo speelt muziek een hele grote rol in ons leven. Soms ben je in de stemming voor rustige muziek bv tijdens een yogales, maar juist tijdens hardlopen luister je graag naar een wat vlotter ritme. En wat is een feestavond zonder muziek?

Ook in zorginstellingen kan muziek een grote rol spelen en kan je door het inzetten van de juiste muziek enorm veel bereiken. Al jaren zet ik de MuziekGeluk methode in om onze bewoners dat stukje geluk te brengen.

En steeds vaker merk ik dat zowel de zorg als mantelzorger ervan genieten. Even een kleine terugblik naar het afgelopen jaar naar wat MuziekGeluk ons heeft gebracht.

Toen Coby bij ons kwam wonen heb ik mezelf vaak afgevraagd waarom zij op afdeling PG zat. Ze wist nog zoveel te vertellen. Het was altijd een gezellig aanwezige vrouw.

Toch bleek als zij naar bed wilde zij niet meer wist waar ze heen moest. Zij zat altijd graag bij onze muziekavondjes, wilde absoluut niet meezingen, want ze kon niet zingen vond ze.

Als zij vroeger voor haar kinderen zong dan riepen deze met hun handen op hun oren “uit, uit ”. En dat was de rede waarom Coby niet graag zong, vertelde ze mij een keertje.

Op Coby kreeg de dementie steeds meer vat. Ze wist steeds vaker de dagelijkse dingetjes niet meer bijvoorbeeld hoe en of ze moest eten. Sliep veel, of zat met een lege blik voor zich uit te kijken.

Haar kinderen kwamen vaak buurten, maar ook zij zagen dat hun moeder steeds dieper in haar dementie zakte. Op Ă©Ă©n van onze muziekavondjes was Coby weer gezellig van de partij. Haar schaamte om mee te zingen had ze niet meer.

Dus ze zong en rammelde met een tamboerijn of het een lieve lust was. Haar dochter die binnenkwam schoof naast haar en keek verbaast opzij. Zo kende zij haar moeder de laatste tijd niet.

Want vaak was ze stil en zat ze verzonken in haar eigen gedachten en wereldje. Er werden foto’s en filmpjes van Coby gemaakt, met de woorden “Dit moet mijn broer zien”

Wat genoot de dochter van Coby hiervan. Door inzet van de juiste muziek had zij een heel speciaal momentje met haar moeder. Al was het dit keer een zingende moeder. Wat zij eigenlijk zelden had meegemaakt.

Bij ons op Somatiek schuift er steevast een partner van Kees aan als er een muziekavond is. Ook zij geniet dan samen met haar man van de muziek. En kiest ook graag mee als eenieder een lied of muziekstuk uit mag zoeken.

Tijdens een Muziek Geluk avond op PG, voelt Trees zich niet lekker. De zorg heeft al een paar keer metingen bij haar gedaan, om te kijken wat er aan de hand is.

Trees is zichtbaar bezorgd, zegt dat ze soms last van haar hart heeft. Maar toch wil zij in de huiskamer blijven als ze hoort dat er een MuziekGeluk avond is.

De hele avond heeft Trees met alle liedjes uitbundig meegezongen. En als de zorg af en toe om de hoek kwam kijken, kon ik steevast mijn duim omhoog steken.

Ook dat kan de kracht van muziek zijn. Haar pijn en angst verdween als sneeuw voor de zon. En Trees bleef die avond tot het einde.

Zo aan het einde van dit jaar kijk ik met een glimlach terug als ik aan onze muziekavondjes denk. Als ik dan de balans opmaak kan ik concluderen dat:

  • Onze bewoners enorm genieten van hĂąn muziek.
  • Dat mantelzorgers het fijn en gezellig vinden om aan te schuiven.
  • Er weer gesprekstof is en er wordt samen gezongen.
  • Wat zorgt voor hele mooie momentjes.
  • De zorg meegeniet en zelfs soms even aanschuiven, ook als hun dienst er al op zit.
  • Door inzet van muziek de zorghandelingen makkelijker verlopen.
  • Muziek je beter laat voelen en pijn/klachten naar de achtergrond verdwijnen.
  • Muziek kan geruststellen.
  • Muziek kan je in een bepaalde sfeer brengen.
  • Muziek roept herinneringen op.

Dat alles is de kracht van muziek. Zo is ons hele leven verweven met muziek. Wat zou ons leven zijn zonder muziek.

Stuur iemand eens een liedje of muziekstuk tijdens het appen. Kleine moeite groot plezier!

Het kan een hele mooie start van een nieuwe dag zijn voor de ontvanger. Muziek gaat verder waar woorden vaak tekort schieten. Muziek kan raken tot in het diepste van je ziel.

Ik wens je hele mooie feestdagen toe en een geweldig nieuwjaar, Ă©Ă©ntje waar veel muziek inzit! Een jaar van goede gezondheid en waarin al je dromen uit mogen komen!

Muzikale groetjes

Lionne Handtekening

Ook als Lionne MuziekGeluk avondjes organiseren? Volg dan net als Lionne een MuziekGeluk training.

Interessant? Deel dan dit blog en help mee om meer muziek in de zorg te krijgen.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?