Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website
In deze blog wil ik jullie meenemen naar Janna. Een mevrouw van 83 jaar. Janna is ernstig ziek, heeft een maand in het ziekenhuis gelegen en is daarna weer bij ons teruggekomen in het verpleeghuis. Nog steeds ziek en zwak met weinig herstellend vermogen.

Ondanks dat Janna zo ziek was, gaf ze aan dat ze graag weer een keer zou willen douchen omdat het zolang geleden was. Natuurlijk wilde ik graag aan die wens tegemoet komen.

Vanwege haar conditie was douchen in de badkamer geen optie, maar sinds kort hebben we de beschikking over een mobiele douche, waarbij we bewoners in bed kunnen douchen en dat is wat we bij Janna ook hebben gedaan.

Voordat Janna ziek werd, hebben we vaak gesproken en geluisterd naar muziek, iets waar ze ontzettend van kon genieten als het maar de juiste muziek was.

Deze ochtend en dit moment van zorg en aandacht wilde ik graag zo persoonlijk mogelijk voor haar maken, met muziek die bij haar past en die haar afleiding zou geven bij de zorgmomenten die minder fijn zouden zijn, omdat ze veel pijn had die we helaas niet weg konden nemen.

Ik heb haar gevraagd waar ze graag naar wilde luisteren tijdens het douchen.

Eigenlijk wist ik het antwoord al, maar wilde dit toch voor alle zekerheid nogmaals met haar afstemmen.

Janna wilde graag muziek horen van Celine Dion en met name haar favoriete nummer ‘Fly’

Met dit nummer zijn we het douchemoment begonnen. Samen met mijn collega hadden we op dat moment alle aandacht voor Janna en toen de muziek speelde, mijn collega zachtjes mee ging zingen, deed Janna hetzelfde.  

Zo ziek als ze was, nauwelijks nog woorden om te kunnen spreken, ging ze meezingen op het nummer Fly.

Ontroerend om te zien dat muziek haar nog zo kon bereiken en dat ze de woorden nog kon zingen die ze zo vaak had gezongen en die een speciale betekenis voor haar hadden.

Tijdens het douchen hebben we naar meerdere nummers van Celine Dion geluisterd zoals ‘My hart wil go on’ en  ‘The power of love’.

Het ontspande haar zichtbaar en maakte haar gelukkig. De aandacht, liefde en de muziek kwamen samen in een moment van totale overgave van Janna.

Ze liet het allemaal over zich heen komen en genoot. Als afsluiting van dit moment wilde Janna nogmaals het nummer Fly horen.

Tijdens het draaien van dit nummer viel ze in een rustige ontspannen houding in slaap.

Deze ervaring is voor mij en mijn collega van grote betekenis geweest.

Amper 5 dagen later is Janna overleden. Terugkijkend op dit moment en wat we haar toen hebben kunnen geven, voelen we ons gesterkt in het gemis.

Wat kan muziek en complementaire zorg toch een fantastisch mooie betekenis krijgen, ook in de laatste levensfase.

Adrie  De Graaff

Interessant? Deel dit blog met je collega's
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?