Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Waarom de cursus MuziekGeluk meer is dan alleen muziek?

Tijdens de cursus MuziekGeluk leer je de juiste muziek te achterhalen en in te zetten, wat enorm waardevol is voor o.a. mensen met dementie.

Hierbij krijg je ook tools aangereikt: 
– Wat wil hij/zij.   
– Wie is hij/zij
– De regie bij de persoon zelf laten en het gevoel geven: IK ZIE JOU.

Soms kan dat inhouden dat je wat extra tijd nodig hebt om te begrijpen, aan te voelen, waarom iemand een bepaald gedrag vertoont. Mijn volgende ervaring geeft goed weer hoe dit kan uitpakken.

Met mijn arm vol verse bloemen kom ik binnen. “Ohhhhh wat mooi”, een dame die aan de koffie zit kijkt vrolijk naar de bloemen op mijn arm. “Welke heb jij deze keer meegebracht?”

Zoals wel vaker zit Mien wat afgezonderd aan een tafel. Mien doet bijna nooit mee met een activiteit. Meestal wil zij alleen maar kijken. Ze kan dan heel stellig zijn, ik doe NIET mee.

Soms gaat zij er wel bij zitten om alleen te kijken, een andere keer blijft zij afgezonderd zitten. Mien heeft dementie, toch kan ze nog goed vertellen wat ze wel of niet wil.

Mien is altijd gezellig aanwezig, houdt van grapjes. Ze kan dan enorm lachen, als iemand een geintje maakt. Al komt zij soms ook wat onzeker over.

Als ik naar haar tafel loop, waar zij vandaag is gaan zitten, vraag ik of ik de bloemen bij haar aan tafel in de vazen mag schikken. Ze knikt, om er meteen achteraan te zeggen: “ik help niet mee hoor”.

Terwijl ik de bloemen in de vazen zet, kijkt Mien toe. Ik vraag of zij het mooi vindt zo. Mien knikt instemmend. Er vallen wat kleine bloemetjes af.

Ik leg ze bij Mien neer en zet er een klein vaasje bij en wacht af wat er gebeurt, terwijl ik zelf verder ga met schikken. Uit automatisme pakt Mien de bloemetjes en schikt ze tot mijn verbazing in het vaasje.

Ik prijs haar en zeg dat zij dat héél goed en mooi heeft gedaan. Ze kijkt mij argwanend aan en zegt verbaast: “echt waar”? Ik zeg nogmaals dat ik vind dat zij het héél goed heeft gedaan.

“Ik deed nooit iets goed”, zegt ze dan met een klein stemmetje. “Mijn moeder vond dat mijn zus altijd alles beter deed. Daar had ik verdriet van en dat maakte mij onzeker. Eigenlijk ben ik daar altijd nog verdrietig en boos over.”

Ik zie dat dit Mien nu nog raakt. Ik leg mijn arm om Miens schouder en vraag of zij een cappuccino lust. Stiekem weet ik dat zij dat heel erg lekker vindt.

Ik zeg er achteraan dat ik vind dat zij dat wel verdiend heeft, omdat zij dit zó goed heeft gedaan. Er komt een brede lach om Miens mond. Samen geven wij haar vaasje een mooi plekje. Mien straalt!

Mien voelde zich even heel trots en gaf mij op dat moment een kijkje in haar jeugd. Wij begrijpen nu nog beter waarom Mien vaak niet mee wil doen met een activiteit.

En daarom sta ik enorm achter de cursus MuziekGeluk. Dit gaat niet alleen over inzetten van de juiste muziek maar gaat ook over het geven van een stukje aandacht.

Aandacht voor jouw medemens.

Juist in deze tijd waarin het wel lijkt of iedereen haast heeft, is het enorm belangrijk om toch die tijd proberen te blijven maken.

Wellicht vind jij de tijd om de cursus MuziekGeluk te gaan volgen 🙂

Kleine moeite, groot plezier!

Lionne Handtekening
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?