Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Hoe verloopt een MuziekGeluk Thema-avond?

Iedereen komt enthousiast mee als wij de appartementen langs gaan en vragen of onze bewoners zin in een MuziekGeluk avondje hebben.

Als wij onze huiskamer binnenkomen, komt de geur van vers gezette koffie ons al tegemoet. Ook de  flip-over staat al klaar. Ik word overspoeld door een gevoel van geluk.

Wat bijzonder mooi dat wij dit voor onze bewoners mogen en kunnen doen. Vanavond heb ik iets leuks voorbereid. En daar hebben wij de flip-over voor nodig. Enthousiast zet ik een aantal namen op de flip-over. De bedoeling is dat onze bewoners er samen liedjes bij gaan bedenken.

Uiteraard heb ik er een passende playlist bij gemaakt. Iedereen zit gezellig aan de koffie, als wij de avond openen. Als een lieve collega later op de avond onze bewoners komt verwennen met allerlei heerlijke hapjes voor bij de borrel, is het feest compleet.

Het is zo mooi om te zien dat eenieder op zijn/haar eigen manier geniet van deze avond. Een collega waarvan haar dienst er al opzit vindt het lastig om naar huis te gaan. Ze zegt dat het altijd zo leuk en gezellig is bij onze MuziekGeluk avondjes en dat zij zo geniet van alle blijde gezichten van onze bewoners.

Sjaan (onze oud-verpleegkundige) heeft nog altijd haar zorgzaamheid in haar hart. Zij helpt Jan die naast haar zit met het drinken van zijn koffie en als het haar niet lukt, roept ze onze hulp in.

Een heer die iets buiten de kring zit maar zichtbaar zit te genieten, vraag ik of hij niet wat dichterbij wil zitten. “Nee hoor, ik zit hier prima” zegt hij heel beslist.

Twee heren die elkaar helemaal gevonden schijnen te hebben en naast elkaar zitten, maken overal grapjes over en lachen dan luid. Terwijl Toos heel rustig mee neuriet op de maat van de muziek. Zo mag en kan eenieder zichzelf zijn en dat is zo belangrijk.

Aan het einde van de avond draaien wij ter afsluiting altijd wat rustige muziek. Dit keer kiezen wij voor Il Silenzio (The Silence) En daarna George Zamfir op zijn panfluit.

Wij vragen dan voorzichtig met een ssssssstttt geluid om stilte zodat iedereen kan genieten van deze muziek. Truus sluit haar ogen en zit met een glimlach om haar mond te luisteren.

Terwijl haar buurvrouw hard mee begint te neuriën opent zij haar ogen en kijkt verstoort op. Ik zie dat Truus hier heel onrustig van wordt.

Haar buurvrouw blijft mee neuriën en om iedereen dit in alle rust te laten beleven besluit ik op dat moment niets te doen. Als wij de avond afgesloten hebben, maken wij met eenieder nog een praatje.

Wij gaan ook nog even naast Truus zitten met de vraag hoe zij de avond vond. Dan komt er een waterval aan woorden: “Muziek doet altijd zoveel voor mij. Vooral die rustige muziek daar word ik rustig van.

Ik heb enorm veel meegemaakt en luisterde thuis altijd naar rustige muziek voor het slapen gaan. Ik vind het heel erg storend dat hier in de huiskamer mensen er doorheen zitten te neuriën”

Ik weet dat er een Joy vrij is gekomen en vertel haar over deze mooie en bijzondere muziekspeler. Zou dit wat voor u kunnen zijn? Voor als u zich terug wil trekken op uw kamer en dan naar uw eigen muziek kan luisteren.

Truus geeft aan dat zij als er rustige muziek opstaat zij geen drukke muziek wil horen. Wat dikwijls gebeurt als zij naar de radio luistert op haar eigen appartement. En als zij mee zit te deinen op vrolijke muziek, dat er dan geen rustige muziek doorheen hoeft te komen.

Zij zegt dat zij dan in de happy modus zit en dit dan niet ineens kwijt wil zijn door plots rustige muziek te horen. Ik knipoog naar mijn muziekmaatje.

Dit is precies wat Joy kan bieden en dat met één simpele druk op de knop. Haar ogen beginnen te glinsteren, terwijl zij zegt dit heel graag te willen. Wij beloven haar hiermee aan de slag te gaan.

Als mijn maatje en ik later nog even napraten is onze conclusie dat het weer een prachtige avond was. En Truus gaat haar muziek krijgen een eigen Joy op haar kamer, daar gaan wij een mooie playlist voor maken.

Ook zin om een leuk muziekavondje met een thema te organiseren? Op de foto staan de namen en de playlist zal ik er ook bijvoegen. Heel veel plezier met het brengen van geluksmomentjes doormiddel van muziek.

Lionne Handtekening

Wil jij net als MuziekGeluk blogster Lionne muziek inzetten tijdens je werk? Volg dan net als Lionne een MuziekGeluk training.

Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?