Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Vanavond is somatiek aan de beurt voor een MuziekGeluk avond. Als ik de huiskamer binnenkom zit al een klein groepje gezellig samen aan de koffie.

Terwijl ik een stoel pak om mij bij de groep te voegen, hoor ik snelle voetstappen in de gang. Een collega van PG kijkt haastig om de hoek.

“Zijn er twee dames van PG al aangeschoven? Vraagt zij met een snelle blik om de hoek. “Zij hadden op het prikbord gelezen dat er een muziekavond was en dat leek hun ook wel iets.”

Zij had het nog niet gezegd of daar kwamen de twee dames aangewandeld. Is hier een muziek vanavond? Want dan schuiven wij graag aan.

Ik reik de dames ieder een stoel aan en met een brede lach nemen zij plaats. Zij hadden de weg naar de muziek zélf gevonden.

Omdat de groep deze avond niet zo groot is, vraagt mijn collega of er nog een paar bewoners van PG bij aan mogen schuiven omdat zij ook erg van muziek houden.

Een muziekavond op PG verloopt altijd heel anders dan een muziekavond op somatiek. Normaal draaien wij dan ook de avonden apart per afdeling.

Op afdeling somatiek vinden onze bewoners het erg leuk om ook zelf liedjes uit te kiezen, welke zij graag horen op zo´n avond.

Terwijl wij op PG een playlist klaar hebben en kijken per avond waar de behoefte ligt en gaan dan met dit soort muziek door. Soms veel meezing muziek en een andere keer meer rustige muziek.

Ook kijken wij op PG altijd naar de spanningsboog. De ene keer stoppen wij eerder dan de andere keer. Het is heel fijn dat wij hier dan op in kunnen spelen.

Wij waren dan ook best benieuwd hoe deze avond zou gaan verlopen. Wat werd het een leuke en gezellige avond. Een avond waarin muziek de verbindende factor werd.

Als ik het lied Mexico aanzet van zangeres zonder naam begint Stien van PG luidkeels mee te zingen.

Mexiiiiiiiiiiiiiiiiiiiicooooooooooooooooooo.

De andere bewoners kijken geamuseerd in haar richting. Terwijl zij zegt: “Ik zat altijd in een koor, maar kan nu niet meer zó goed die hoge noot raken”

Even later vraagt Jan of ik ook: Olé guapa wil draaien van Danny Malando. Zo leuk dat er deze avond nu een diverse mengeling van muziek is, wat voor een ieder toch ook herinneringen oproept.

Riet de dame van PG zegt dat dit zo goed voelt om samen naar muziek te luisteren. Zij herkent de muziek als een tango en twijfelt of zij hierop wil gaan dansen. Zij blijft uiteindelijk toch zitten maar tikt mee op de maat van deze muziek.

Als wij later die avond samen aan de borrel zitten en Stien een paar keer luid proost roept, terwijl zij haar glas heel hoog in de lucht heft, proost een ieder samen op deze mooie avond.

Het werd een avond met een gouden randje. Ze helpen elkaar, reiken elkaar een hapje aan en de muziek doet zijn werk en laat de grenzen vervagen.

En ik? Ik geniet van deze mooie verbinding die ik deze avond zie. Dankbaar dat ik hier getuige van mocht zijn. Wederom de kracht van muziek!

Muziek doet grenzen vervagen Muziek verbindt. En dat werd deze avond maar weer eens bewezen.

Lionne Handtekening

Ook als Lionne MuziekGeluk avondjes organiseren? Volg dan net als Lionne een MuziekGeluk training.

Interessant? Deel dan dit blog en help mee om meer muziek in de zorg te krijgen.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?