Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Waarom "The sound of life"?

In ieders leven zitten geluiden. Vindt die geluiden en je geeft iemand met dementie een houvast. Het geluid van een zware dieselmotor voor iemand die gevaren heeft. Het geronk van een tractor voor een boer. Een
tropische regenbuien voor iemand uit Nederlands Indië.

Kedeng kedeng, voor de machinist, conducteur en forens. Joelende kinderen voor de meesters.  Tikmachine geluid voor de kantoor medewerker. Ga op zoek naar de geluiden uit iemands leven. Waar heeft iemand gewoond? Wat heeft iemand gedaan in zijn leven? Vraag het familie, vrienden en kennissen.

Recent vertelde twee cursisten dat tram geluiden hen het gevoel van thuis gaven. De een had naast een tram remise gewoond. In de nacht kwamen alle trams naar de remise met de nodige geluiden daarbij. Als ik dat geluid hoor zei ze. Dan val ik zo in slaap. De andere had in een drukke straat in de Den Haag gewoond. Een straat met veel verkeer en trams. Ook hij zei “tram en stadgeluiden brengen mij thuis en tot rust. 

Belangrijk: Schakel je eigen gedachten, smaak en voorkeur uit. Het gaat niet om jou. Dus niet denken. Met dat geluid kan niemand in slaap vallen. Het gaat niet om jou. Het gaat om de ander. Die geeft het geluid een thuis gevoel. Doet iemand goed slapen. Doet zorghandelingen gemakkelijker verlopen. Maakt jouw werk gemakkelijkere en leuker. 

Iedereen heeft geluiden in zijn leven gehoord. Geluiden die herinnering geven, houvast en een thuis gevoel. Iedereen heeft altijd ergens muziek gehoord. Net zoals die meneer die nu zo blij is met zijn arbeidsvitamine playlist. Terwijl zijn vrouw bij de intake zei “mijn houdt niet van muziek, heeft nooit naar muziek geluisterd.

Wat zijn de geluiden uit jouw leven? Schrijf ze op. Misschien dat het jou later rust, thuis en houvast geeft. Want helaas  krijgt een op de vier dementie.

Hieronder vindt je playlisten met geluiden als: Stadsgeluiden, boerderij, vogel, nacht, water, typmachine, katten en nachtgeluiden. 

Je weet het is doen & uitproberen welke geluiden werken wel en welke niet.

Handtekening Ignar
Vertel het verder……..
Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?