Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Dat door inzetten van de juiste muziek een stukje geluk kan worden gebracht, dat weten wij inmiddels allemaal. En toch heeft het mij wederom verbaast hoe groot de kracht van de juiste muziek kan zijn.

Ik leer (ik noem hem hier Jan) Jan kennen als een wat zenuwachtige onrustige man. Ook hij komt even kijken wat onze MuziekGeluk avond inhoudt.

Met zijn jas aan, schuift hij wat onrustig op een stoel om daar een beetje in elkaar gedoken te gaan zitten. Met de woorden: “Ik heb het koud”

Als wij de avond openen, staat Jan wat mopperend op en loopt richting de deur. “Nou heb ik het alweer benauwd, ik ga even een pufje halen”

Zo blijft Jan een beetje heen en weer lopen. Soms zit hij even op zijn stoel om vervolgens weer op te staan omdat hij zich benauwd en onrustig voelt.

En toch schuift Jan elke keer aan, als wij een MuziekGeluk avond organiseren. Altijd wat onrustig en soms krijgt Jan een benauwdheidsaanval en verlaat hij onrustig schuifelend de huiskamer.

Tot deze avond, het is iets rustiger omdat er wat minder bewoners zijn gekomen.  Ook een keer heel fijn want dan kunnen wij echt onze aandacht goed verdelen.

Wij openen de avond met de mededeling dat wij denken een leuke playlist gemaakt te hebben.

Jan kiest vaak een plekje aan een uithoek van de tafel. Ik schenk voor hem een kop koffie in terwijl mijn muziekmaatje vraagt welke muziek hij deze avond graag zou willen horen.

Op Somatiek vinden de bewoners het leuk om mee te denken en zo samen de muziekavond te bepalen. Jan zegt dat hij Helene Fischer zo mooi vindt zingen. En dat hij zo enorm van panfluit muziek houdt.

Tijdens deze avond zie ik hem steeds meer tot rust komen, terwijl hij aandachtig naar de muziek zit te luisteren. Niet Ă©Ă©n keer staat Jan op, of heeft hij een aanval van benauwdheid of onrust.

Als wij een liedje draaien van Harry Belafonte komt er een glimlach rond zijn mond. “Ik heb altijd in de vaart gezeten en deze muziek brengt mij terug naar die mooie tijd”.

Hij begint te mijmeren:” Oh wat was dat fijn, ik was altijd op het water. Die vrijheid, prachtig vond ik het en mijn huis had ik altijd bij mij” Terwijl hij trots vertelt hoe groot zijn schip wel niet was.

Terwijl de klok doortikt en wij allang hadden moeten afsluiten blijft Jan vertellen en er komen steeds meer verhalen. Een aantal bewoners gaat al richting hun kamer.

En Jan…..? Jan blijft rustig zitten terwijl de muziek speelt. Hij zegt ook een poos in de buurt van de Caribbean gevaren te hebben waarop mijn muziek maatje Caribische muziek aanzet.

Jan zijn ogen glimmen van puur geluk. “Ik ben weer even helemaal terug in die tijd”, zegt hij ontroerd.

Als wij dan na nog een extra half uur de avond echt af moeten sluiten, kijkt Jan ons dankbaar aan. “Ik heb zo’n fijne avond gehad, dankjewel daarvoor”

Jan werd rustig door te luisteren naar de juiste muziek, zijn muziek. Ik bedenk mij dat het moeilijk is om als zeeman aan land te moeten wonen, als je altijd die vrijheid gewend bent geweest.

Maar met de juiste muziek, had hij dat fijne gevoel van varen terug en kreeg hij rust in plaats van een benauwd gevoel.

Hoe leuk is het, dat men vanuit ons verzorgingshuis met onze bewoners die dat leuk vonden, naar de kade zijn gegaan om boten te kijken, onder het genot van een kop koffie.

Zie de mens. Kijk waar zijn/haar behoefte ligt. Dat maakt dat ze voelen “ik word gezien”! Dit kan de kwaliteit van leven enorm goed doen.

En hoe simpel kan je dit realiseren met gewoon de juiste muziek te spelen. Het is toch prachtig dat jij daaraan kan en mag bijdragen.

Ik ging met een enorm blij en dankbaar gevoel naar huis. Ook al was dat veel later, dan de bedoeling was. We hadden weer een stukje geluk gebracht door het inzetten van de juiste muziek.

Het recept voor een geslaagde MuziekGeluk middag of avond:

  • Kies liedjes uit de 15-25 muziekperiode van de bezoekers.
  • Tijdens onze muziekavond is er altijd ruimte voor een gesprek, als daar behoefte aan is.
  • Wij zijn altijd met ons tweetjes en observeren hoe onze bewoners reageren op de muziek.
  • Soms besluiten wij bv bij onrust ,wat rustiger muziek aan te zetten.
  • Of als onze bewoners in willen haken/dansen dan passen wij onze playlist daar naar aan.
  • De eindtijd staat niet vast.
  • Dat kan inhouden dat wij soms eerder en soms later stoppen.
  • Wij kijken hierbij naar de spanningsboog van onze bewoners.
  • Er is altijd is er iets lekkers bij de koffie.
  • Daarna een borreltje naar keuze en wat lekkere hapjes.
  • Zo maken wij er met elkaar steeds weer een bijzondere waardevolle avond van.

 

Eigenlijk zou iedere mantelzorger, zorgverlener de methodiek van MuziekGeluk moeten kennen.

Want je kunt geluk geven wat je vaak op geen enkele andere manier kunt geven aan mensen met of zonder dementie.

Ik zou zo graag meer muziek in de zorg willen zien. Ik probeer door mijn blogs te laten zien dat het echt werkt en een ieder hiermee te inspireren.

Muziek verbindt, muziek gaat verder waar woorden tekortschieten. En Jan…? Jan was weer even terug op de vaart, waar hij zijn hele leven zo van heeft genoten.

Lionne Handtekening

Ook als Lionne MuziekGeluk avondjes organiseren? Volg dan net als Lionne een MuziekGeluk training.

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?