Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Where words fail, music speaks

Door CVA’s in het verleden heb je een blijvende restschade aan de spraak, maar toch weet je je met hulp van je kinderen en de thuiszorg nog goed te redden en woon je zelfstandig.

In de ochtend krijg je hulp met wassen en aankleden en vandaag mag ik je komen ondersteunen met de verzorging.

Al gauw merk ik dat je veel vertelt, maar dat de zinnen of de woorden niet altijd de samenhang vormen die tot een begrijpende communicatie overgaat.

Ik moet erg mijn best doen om je te kunnen volgen en probeer dat zo goed mogelijk te doen. Uiteraard ook door gesloten vragen te stellen zodat een ja of een nee al snel volstaat. En wat ook helpt is dat je een vrolijk en positief karakter hebt.

In de badkamer ligt al je kleding en de ruimte is al lekker warm zodat het voor jou goed te doen is op deze waterkoude dag.

Terwijl je je uitkleedt pak ik mijn telefoon en open ik de Spotify app. In de zoekopdracht geef ik NL 50 60 Nederlandstalig om vervolgens uit de verschillende muzieklijsten die opdoemen er 1 te kiezen.

Zonder je te informeren start ik de muziek om te observeren hoe je erop zal reageren. De eerste vijf minuten komt er geen reactie ondanks dat het geluid op een verstaanbaar niveau is afgesteld.

Maar dan ineens stop je wassen en kijk je om je heen. ‘Hoor ik nou muziek? vraag je me en ik knik ja terwijl ik naar mijn broekzak wijs. En dan vertel ik je dat ik via mijn telefoon muziek kan afspelen en ook de muziek uit de tijd dat je jong was.

Je hebt een grote glimlach op je gezicht en straalt van blijdschap. Je weet me duidelijk te maken dat je het ontzettend leuk vindt en het al lang geleden is dat je die muziek hebt gehoord.

We kletsen nog even verder over de muziek en ik laat je weten dat ik een volgende keer zeker weer muziek zal gebruiken tijdens de verzorging.

Dat zie je helemaal zitten en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Want je hebt kunnen ervaren dat voor een moment je spraakstoornis even niet op de voorgrond stond en de muziek jou en je persoonlijkheid lieten spreken.

Tiana 

Weten hoe muziek helpt bij revalidatie na cva? Je leert het in de MuziekGeluk training

Ps Hieronder de aankomende trainingen van Ignar  in Utrecht

Interessant ? Vertel het verder ....

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?