Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand MuziekGeluk in je mailbox

Go to the English Website

Wat kan je leren van een symfonieorkest?

Wat kan je voor leren van een symfonieorkest? Ik sluit me aan bij de Nieuwjaars oproep van – Daniel Barenboim – een bijzondere dirigent – Dat we in 2022 een voorbeeld nemen aan de Wiener Philharmoniker.

Een symfonieorkest dat verbonden door de muziek één wordt. En hierdoor problemen overwint en een muziekstuk ten gehore brengt dat klinkt als klok.

Daniel Barenboim heeft niet alleen een groot hart voor de muziek maar ook voor de mensheid. Hij heeft Het West-Eastern Divan Orchestra opgericht.

Een orkest met Egyptische, Iraanse, Jordaanse, Libanese, Palestijnse, Israëlische , Syrische en Spaanse musici. De muziek verbindt en doet afkomst en verschillen verdwijnen.

Wanneer je met elkaar werkt naar het zelfde doel. Verbind dat doel. Het maakt een groep individuen één. Zoals een orkest één moet worden om een symfonie uit te kunnen voeren.

Samen studeren, samen werken is kennis delen. Elkaar aanvullen. Niemand belachelijk maken. Elkaar stimuleren, motiveren, fouten maken en successen vieren.

Successen zijn voor mij berichtjes van cursisten. Die vertellen dat de training hun werk verdiept. De muziekwondertjes die ze met mij delen. Mevrouw deed haar ogen open. Ik kreeg een hand. Meneer sprak “ik hou van jou”

Verzorgenden en ik hebben een gemeenschappelijk doel. Geluk brengen in de dementie wereld.  Twee dagdelen inspireer, motiveer en vertel ik. Maar luister ik ook. Naar vragen, verhalen en problemen. Deze zijn waardevol. Ze verbeteren mijn trainingen.

Ons gezamenlijk doel. Doet ons open staan voor elkaar. Mijn kennis, informatie en voorbeelden worden geluisterd, verwerkt, eigen gemaakt. Cursist wordt trainer, trainer wordt leering.

Zonder verzorgenden geen geluksmomenten. Zonder training geen tools die de zorg gemakkelijker en bewoners gelukkiger maakt.

Nieuwjaarsconert playlist van MuziekGeluk - ook op andere dagen te gebruiken

Alleen het in verbinding met het gezamenlijke doel “Geluk brengen in de dementie wereld”. Doet de “symfonische dementiezorg” ontstaan. Klinkend en voelend als het beroemde “An der schönen blauen Donau” uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker op nieuwjaarsdag.

102 individuele musici met verschillenden instrumenten, karakters, temperamenten. Worden één in dit meeslepende Strauss meesterwerk. Ontroeren 50 miljoen mensen in meer dan 90 landen. Verschillen vallen op dat moment even weg. Muziek is verbinding die langs taal, geloof, kleur, gender mensen verbindt.

Laten we inzien dat we – 7 miljard mensen – een gemeenschappelijk doel hebben. “prettig leven op een gezonde blauwe planeet” Luister, voel het universum bewegen in zijn oneindige dans – perpetuum mobile………..gelukkig 2022

Handtekening Ignar
Vertel het verder……..

Ps Hieronder mijn aankomende trainingen in Utrecht

Ignar Rip

Oprichter MuziekGeluk | Trainer I FAB ambassador | innovator, Ignar maakt het zorgen voor mensen met dementie gemakkelijker en leuker. Hij is gepassioneerd over favoriete muziek voor iedereen – innovatie - zorg - en Rotterdam.

Aankomende Trainingen

Boektip van Rip

Recente Blogs

Spotify Afspeellijsten

Chat openen
Hi heb je een vraag of kan ik je ergens mee helpen ?